Депутатці Держдуми РФ та її спільниці повідомили про підозру у депортації українських дітей

Депутатці Держдуми РФ та її спільниці повідомили про підозру у депортації українських дітей

Укрінформ
Служба безпеки України повідомила про підозру депутатці Держдуми РФ Яні Лантратовій та її спільниці Інні Варламовій – дружині голови фракції у Федеральних зборах Росії Сергія Миронова, які вивезли з Херсона у Росію двох українських дітей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Фігурантки входять до близького оточення російського диктатора Володимира Путіна та причетні до депортації українських дітей з тимчасово захоплених регіонів України.

За даними слідства, у період тимчасового захоплення Херсона зловмисниці примусово вивезли до Росії двох неповнолітніх вихованців місцевого Будинку дитини. Мова йде про новонароджену дівчинку та дворічного хлопчика.

«Щоб «оглянути» дітей перед депортацією, Лантратова та Варламова прибули до обласного центру під виглядом «офіційного візиту» представниць країни-агресора. Тоді вони навідались до міського дитбудинку, з якого вивезли двох малюків до Москви нібито для оздоровлення в російських медустановах. Насправді розслідування встановило, що депортовані діти не мали фізичних вад та не потребували медичного втручання», - зазначили у СБУ.

Після звільнення Херсона правоохоронці провели обшуки в Будинку дитини, де виявили фіктивні документи щодо вивезення неповнолітніх до РФ з підписами Лантратової та Варламової.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігуранткам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Оскільки зловмисниці перебувають на території країни-агресора, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Читайте також: До Міжнародної коаліції за повернення українських дітей долучилися вже 33 країни

Як повідомлялося, судді Міжнародного кримінального суду видали ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової.

Їх підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з окупованої території України щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-