З-за кордону планують повернутися дедалі менше українських біженців

З-за кордону планують повернутися дедалі менше українських біженців

Опитування
Укрінформ
Частка мігрантів, які планують повернутися в Україну, поступово скорочується: якщо півтора року тому такий намір висловлювало близько 50% українських біженців, то нині цей показник становить 26%.

Такі дані опитування навів виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський на пресконференції в Укрінформі.

"Ми провели вже три хвилі дослідження про стан та настрої українських біженців і вплив їхнього неповернення на економіку України. Зокрема, ми бачимо суттєві негативні зміни в показнику частки українців, які планують повернутися... Так, якщо в листопаді 2022 року 50% опитаних точно планували повертатися, у травні 2023 таких було вже 41%, то за даними опитування у січні 2024 року таких людей лише 26%", - сказав Вишлінський.

Він додав, що в абсолютному вимірі ці цифри є "доволі орієнтовними", але "в динаміці на них варто зважати".

Експерт зауважив, що дедалі більшій кількості українців життя в країні перебування подобається більше, ніж до вимушеного від’їзду, зокрема йдеться про дітей.

Читайте також: Держава має створити належні умови для повернення мігрантів - Лібанова

"Також значно зросла кількість наших співвітчизників за кордоном, чий дохід відновився до того рівня, який забезпечував їхній щоденний рівень споживання до виїзду з України", - сказав експерт, додавши, що для держави в контексті повернення мігрантів "це погана новина".

Серед факторів, які симулюватимуть українців повертатися, він назвав остаточне закінчення війни або припинення бойових дій та повітряних ударів, вищий рівень життя в Україні, можливість знайти добре оплачувану роботу. Однак, на думку дослідників, навіть кінець війни не сприятиме поверненню тих, хто зможе адаптуватися в демократичних країнах.

«Ми оцінюємо кількість біженців, які залишаться за кордоном, у трьох сценаріях: оптимістичному, середньому та песимістичному. За нашими розрахунками, з тих 3,6 млн українців, які перебувають сьогодні в демократичних країнах, після закінчення війни там і залишаться 1,4 млн українців в оптимістичному сценарії, 2 млн – в середньому та 2,3 млн - в песимістичному сценарії», - сказав Вишлінський.

На його думку, одного рішення на рівні держави для розв'язання цієї проблеми не існує. Одним із варіантів могло б стати запровадження режиму «вільного руху» між країнами перебування наших співвітчизників і Україною.

«Запровадження моделі максимального спрощення руху між Україною та країною перебування, на нашу думку, є одним з найреалістичніших рішень. Але щоб створити можливості для кругової міграції, щоб українці не боялися їздити додому і назад в Європу, потрібні правові рішення. І зусилля України варто було б спрямувати саме на це», - переконаний експерт.

Як повідомлялося, за оцінками Євростату, на сьогодні у країнах ЄС перебувають 4,2 мільйона українських біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-