Використання українських полонених при падінні Іл-76 нагадує теракт в Оленівці - Лубінець

Використання українських полонених при падінні Іл-76 нагадує теракт в Оленівці - Лубінець

Укрінформ
Використання росіянами теми українських військовополонених при падінні літака Іл-76 та намагання звинуватити ЗСУ в цьому дуже нагадує теракт в Оленівці.

Про це під час поїздки на Буковину заявив уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, відповідаючи на питання кореспондента Укрінформу.

"Ми одразу вимагали прозорого розслідування цього падіння літака із залученням міжнародних експертів. Ми вимагали доступ до цього місця падіння в тому числі, ми і зараз вимагаємо передати нам тіла. Якщо вони (українські військовополонені - ред.) загинули в літаку, як стверджує російська сторона, будь ласка, передайте нам тіла. Якщо ви стверджуєте, що цей літак був збитий Збройними силами України, то передайте нам усі останки для експертизи. Мене, наприклад, не дивує, чому вони цього не роблять. Я, коли вперше побачив цю інформацію, у мене було перше відчуття: десь я це вже бачив. Це випадок в Оленівці, один в один. Використання елементу українських військовополонених. В Оленівці вже встановлено, що їх убили росіяни. Це намагання звинуватити Україну у вбивстві своїх військовополонених іноземною зброєю. Тобто це елемент інформаційної кампанії проти нашої держави для дискредитації надання саме військової допомоги Збройним силам України", - вважає Лубінець.

Він запевнив, що звернувся офіційно до російського омбудсмана Тетяни Москалькової з проханням надати список українських громадян, які нібито загинули в цій авіатрощі. Але офіційних списків так і не надали.

"Якщо ви стверджуєте, що там загинули наші хлопці, то, будь ласка, надайте нам офіційний список, передайте тіла і останки. Або надайте доступ експертам. Не хочете експертів нашої держави, будь ласка, залучайте експертів з ООН. Я публічно сказав, що також готовий приїхати на місце падіння літака. Щоб бути свідком, що все прозоро відбувається", - сказав український омбудсман.

Читайте також: Чергові спекуляції: Лубінець відреагував на заяву Москалькової щодо передачі тіл загиблих з Іл-76

Він вважає, що не було факту збиття літака. Натомість, це могло бути звичайне падіння повітряного судна. Крім того, на одному з відео з місця падіння було видно, як із літака випадає великий бокс. Такі бокси використовують при перевезенні ракет.

"У мене немає підтверджень, це моє відчуття на підставі тих висновків, які є у нас. За нашими даними, є одне відео, яке росіяни потім видалили. На ньому при падінні літака було чітко видно, що великий бокс випав із цього літака. І всі експерти сказали, що то був бокс для перевезення військової зброї, а саме ракет. Ніколи росіяни не перевозили у літаках військовополонених разом із військовим устаткуванням. Тому, хтозна, можливо, там нікого і не було. Може, це був просто військовий літак, який перевозив військове устаткування росіян. А вони вже потім намагаються таким чином дискредитувати українську владу", - додав Лубінець.

На його думку, якби на борту того літака була велика кількість наших військовополонених, у той же самий день росіяни б це зафільмували і виставили у публічний простір.

Читайте також: З Оленівки вдалося повернути 23 поранених українських військових - правозахисниця

А останки кількох військових, які за кілька днів нібито знайшли росіяни на місці падіння літака, на думку експертів, не могли належати пасажирам. Адже останки, які два дні пролежали у землі в холодну пору, виглядають по-іншому, ніж оприлюднені на відео російської сторони.

Як повідомляв Укрінформ, під час обміну 31 січня з російського полону повернули українських військовополонених, яких планували повернути ще 24 січня, окрім 65 людей, яких російська сторона назвала загиблими внаслідок авіатрощі Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Джерела у ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які росіяни використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У міноборони РФ стверджують, нібито в літаку перебували 65 полонених українських військовослужбовців, шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-