У Берліні представили українське дослідження про російську дезінформацію

У Берліні представили українське дослідження про російську дезінформацію

Укрінформ
Європейський аналітичний центр ISE Group у співпраці з «Європейським домом» і у Берліні та Альянсом українських організацій провели 14 березня круглий стіл на тему «Забруднення дезінформацією: перед обличчям майбутніх викликів».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На ній було презентовано останні результати дослідження ISE Group щодо російських кампаній дезінформації, націлених на країни ЄС - Німеччину, Францію, Австрію та Польщу. Дослідження розглядає конкретні кейси й наративи в кожній країні (по 20 кейсів) і показує роль спланованих цифрових кампаній з дезінформації (RNN, Doppelganger), суть яких була і є у створенні сотень підробок офіційних медійних європейських ресурсів.

Головними цілями Росії є за допомогою такої дезінформації зменшити підтримку України серед політиків і громадян, домогтися скасування або пом’якшення санкцій, поставити під питання дії України та виправдати агресію, розпалити ворожнечу та посилити політичні розбіжності між країнами ЄС.

Наприклад, у Німеччині для маніпуляцій використовуються визнані ЗМІ. Попри офіційне закриття російськомовних телеканалів і інших інформаційних ресурсів, але вони залишаються у цифровому просторі та можуть суттєво впливати на настрої 6 млн росіян, які живуть у ФРН, а ті своєю чергою – розносять спотворену інформацію далі. Кремлівські наративи ретранслюють і деякі партії, зокрема ті, які представлені в Бундестазі.

Одна з останніх масштабних проросійських кампаній дезінформації в Німеччині була спрямована проти підтримки України. Було виявлено понад 1 млн німецькомовних дописів з понад 50 тисяч фейкових акаунтів.

Читайте також: В Україні розробили посібник про використання штучного інтелекту для протидії пропаганді РФ

«Це дослідження є важливим ресурсом для політиків, дослідників і громадськості у розв'язанні проблем, пов’язаних зі спонсорованою державою дезінформацією. Головною метою всього проєкту є розбудова відносин з європейськими спільнотами факт-чекерів, журналістів, полісі-мейкерів, усіх, хто протидіє дезінформації », — заявила агентству засновниця та виконавчий директор ISE Group Олена Малицька.

За її словами, що робота над дослідженням розпочалася в жовтні минулого року. Загалом воно охоплює дані за минулий рік. В основі дані з майже 150 відкритих джерел.

Презентації дослідження вже відбулися в Кракові, у Відні, та частково – на заході «Кафе Київ» у Берліні в лютому. Планується продовжити презентувати в різних містах та розширити контакти з неурядовими організаціями та аналітичними центрами. За результатами дискусій виробляються рекомендації з протидії дезінформації, які потім будуть лобіюватися у відповідних країнах.

Росія використовує складну інфраструктуру, включаючи державні ЗМІ, ботів соціальних мереж і неофіційні канали, для поширення неправдивих наративів. В 2021 році, за наявними даними, Росія витратила близько 1,9 млрд доларів на дезінформацію. З початку повномасштабної війни витрати могли зрости втричі.

ISE Group є аналітичним центром у Європі з офісами у Варшаві та Києві, який зосереджується на цифровій економіці, цифровій демократії, інноваціях і розробці політики у сфері диджиталізації.

Як повідомляв Укрінформ, у Берліні представили книжку "Україна в фокусі", у якій зібрані дані, факти, аргументи німецьких і українських експертів, що можуть стати в пригоді в дискусіях для спростовування російських наративів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-