Повернення депортованих Росією українських дітей потребує міжнародних зусиль - Костін

Повернення депортованих Росією українських дітей потребує міжнародних зусиль - Костін

Укрінформ
Повернення в Україну тисяч українських дітей, що були насильницьким шляхом депортовані з України російськими загарбниками, потребує не лише зусиль правоохоронних органів, але скоординованих дій та активної позиції усього міжнародного співтовариства. 

Натомість ігнорування цих злочинів може призвести до їх повторення у будь-якій частині світу. Про це у вівторок у Брюсселі у межах круглого столу щодо притягнення Росії до відповідальності за злочини в Україні, що відбувся у межах аналітичного Центру європейської політики (EPC), заявив генеральний прокурор України Андрій Костін.

«Ми маємо завжди пам’ятати, що такий злочин, як масована насильницька депортація дітей, Європа ніколи не бачила з часів Другої світової війни. Це повне повторення злочинів, які були скоєні того часу нацистами. Генеральна прокуратура України проводить розслідування цих дій. Ордер (МКС – ред.) на арешт президента Путіна дійсно демонструє, що саме він знаходиться на верхівці тих, хто організували цей злочин проти української держави. Але цього недостатньо, щоб повернути дітей додому. Саме тому Україна намагається ширше долучати можливості міжнародного співтовариства», - зазначив Костін.

Він нагадав, що Україна об’єднала коаліцію країн, які здатні до рішучих дій, щоб повернути викрадених окупантами українських дітей. Таку коаліцію, створену в рамках реалізації української «Формули миру», очолюють Канада й Норвегія. На цей момент, за його словами, вдалося повернути в Україну майже 400 дітей, але цього недостатньо, оскільки більшість з депортованих дітей різного віку та з різних регіонів все ще перебувають під російським контролем та спробами «перевиховування» їх у росіян.

Читайте також: За вбивство українських полонених відповідатимуть не лише виконавці, а і їхні командири - Костін

Костін зауважив: нещодавно під час публічного заходу в рамках Генеральної Асамблеї ООН він відкрито поставив питання щодо недостатніх зусиль з боку цієї організації для вирішення проблеми повернення депортованих Росією українських дітей. Якщо такі дії Росії залишатимуться без належного реагування, а злочинці не понесуть відповідальність, це матиме важкі наслідки не лише для України, але для усього світу.

«Я не хочу вдаватися у глибоку політику. Хочу наголосити лише на одному – викрадення цивільних людей і дітей під час першої атаки ХАМАСу (проти Ізраїлю – ред.) 7-го жовтня , - ми всі це бачили, - це було повне повторення того, що Росія зробила в Україні. І якщо ми всі будемо лише говорити: "А що ми можемо зробити з цим?". Тоді ми всі побачимо більше випадків повторення такого роду злочинів», - наголосив генеральний прокурор України.

Він зауважив, що Росія бере участь у багатьох міжнародних конвенціях, в рамках яких має багато зобов’язань на міжнародному рівні. Ця країна дозволяє собі повністю ігнорувати ті положення, які їй не вигідні, і на 100 відсотків використовує ті, які їй потрібні. Це дуже цинічна поведінка, яку Росія застосовує, у тому числі, в Раді безпеки ООН, де має право вето.

Читайте також: Україна з розумінням ставиться до отримання співгромадянами в окупації паспортів РФ - Костін

«Обговорювати російське право вето - це не моя сфера відповідальності. Але ми говоримо про важливі послання, наприклад, в рамках Генеральної асамблеї ООН. В тому, що стосується повернення українських дітей, для Росії не існує жодних вибачень. Якщо Росія буде відчувати, що може безкарно коїти ці злочини, тоді інші будуть повторювати таку поведінку. І Росія блокуватиме будь-яку резолюцію Ради безпеки у цьому зв’язку. Тож, це не лише проблема для України. Такі дії можуть повторитися у будь-якій іншій частині світу», - додав Костін.

Як вже повідомлялося, 5 березня генеральний прокурор України Андрій Костін перебуває з візитом у Брюсселі. В форматі неформального ланчу в рамках Ради міністрів ЄС з юстиції та внутрішніх справ він зустрінеться із міністрами юстиції країн-членів, щоб обговорити подальші спільні зусилля у притягненні Росії за злочини, що скоєні в Україні, та створення Міжнародного трибуналу для покарання російського керівництва за злочин агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-