Україна з розумінням ставиться до отримання співгромадянами в окупації паспортів РФ - Костін

Україна з розумінням ставиться до отримання співгромадянами в окупації паспортів РФ - Костін

Укрінформ
Громадяни України, які опинилися на ТОТ, перебувають під постійним ризиком для життя і зазнають шаленого тиску з боку окупантів, тож до людей, навіть тих, кого примусили взяти російські паспорти, варто ставитися дуже обережно.

Про це у Брюсселі в рамках круглого столу щодо притягнення Росії до відповідальності за злочини в Україні, що відбувся в рамках аналітичного Центру європейської політики (EPC), заявив генпрокурор України Андрій Костін, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про ставлення ОГП до громадян, яких окупанти змусили отримати російські паспорти.

«Наразі ми маємо кримінальні провадження проти тих, хто активно залучений до цієї насильницької паспортизації, працюють в окупаційних адміністраціях та силою примушують наших громадян брати російські паспорти. Саме ці злочини ми зараз переслідуємо. З тими, хто отримав ці російські паспорти, ми маємо поводитися дуже обережно. Тому що ці мирні люди проживають на окупованих територіях та перебувають під величезним тиском», - зазначив Костін.

За його словами, звірства окупантів у Бучі навесні 2022 року були не випадковими. Коли українські війська звільнили райони Харківської області – вони побачили ті ж масові поховання, кімнати для тортур, закатованих мирних людей. Такі ж дії проти мирного населення російські загарбники вчиняли у Херсоні та в інших захоплених на той час містах та селищах України.

Читайте також: Міжнародна слідча група з воєнних злочинів в Україні працюватиме ще два роки - Євроюст

Всі ці звірства, як сказав Костін, вчинялися у різний час, різними військовими підрозділами, що свідчить про геноцидне прагнення російського командування та політичного керівництва РФ знищити Україну та все українське, включаючи її громадян, історію та культуру.

«Хтось може сказати: війна є війна, може, якісь військові збожеволіли та вбили цивільних. Але коли ми бачили це у Бучі та повторення цього в інших регіонах, в різний час та різними військовими підрозділами, - це означає, що ми маємо справу з тенденцією», - підкреслив генпрокурор.

«Якщо Росія піде далі, в іншу країну, чому хтось може вважати, що вони не повторюватимуть там знову Бучу й Ізюм? Всі українці розуміють - таке відбуватиметься всюди, куди прийдуть російські солдати. Це дуже важливо розуміти. Ця тенденція доводиться нашими доказами і тисячами (кримінальних) справ», - додав Костін.

Читайте також: Українці на ТОТ зможуть оформити тимчасове посвідчення громадянина через членів сімʼї

Як повідомлялося, 5 березня генпрокурор Костін перебуває з візитом у Брюсселі, де зустрінеться із міністрами юстиції країн-членів ЄС, щоб обговорити подальші спільні зусилля у притягненні Росії за злочини, що скоєні в Україні, та створення спеціального трибуналу для покарання російського керівництва за злочин агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-