У Польщі біля кордону з Білоруссю затримали журналіста Ткача

У Польщі біля кордону з Білоруссю затримали журналіста Ткача

Фото
Укрінформ
Польські правоохоронці затримали журналіста «Української правди» Михайла Ткача, коли він знімав матеріал про транзит продукції між Польщею, Росією та Білоруссю.

Про це повідомила УП, передає Укрінформ.

Разом із Ткачем затримали також оператора.

Як повідомляється, сталося це біля польсько-білоруського кордону. Під час зйомок до журналістів УП під’їхали правоохоронці й показали значок.

«Ми показали наші документи і посвідчення журналістські. Вони почали хапати наші камери, обшукувати… Далі нас привезли у комендатуру. Близько 10 людей почали обшукувати нашу машину, нас, повикидали наші речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали усі телефони, документи», - розповів Ткач.

Під час обшуку поліцейські спілкувалися винятково польською мовою.

У комендатурі українських журналістів допитували не лише поліцейські, а й представники спецслужби. Останні розмовляли з ними англійською.

На допиті Ткач повідомив, що знімав, як Польща торгує безпосередньо із самою Білоруссю та за її посередництва - із Росією, зокрема як сільськогосподарська продукція йде з Росії й Білорусі в Польщу.

За його словами, було видно, що представники польської спецслужби перелякалися. «Вони почали мене запитувати, хто ще про це знає, чи знають про це українські можновладці, український уряд. Розпитували, хто наші джерела, як ми про це дізналися, скільки часу ми працюємо над цією темою», - зауважив журналіст.

У підсумку Ткача й оператора утримували в комендатурі щонайменше протягом чотирьох годин. Увесь цей час їм не дозволяли ні з ким зв'язуватися.

Серед іншого, українців розпитували, чи будуть вони публічно розповідати про своє затримання.

Відпустили журналістів лише після дозволу «зверху». Після того, як їм повернули картки пам’яті, стало відомо, що деякі відзняті матеріали були видалені. Також виявилося, що під час обшуку поліцейські пошкодили підзарядку для акумуляторів.

Читайте також: Напад на журналіста Ткача: поліція відкрила кримінальну справу

Нині журналісти спілкуються з адвокатами. Як пояснив Ткач, команда УП перевіряла, що відбувається на польсько-білоруському кордоні в той час, коли блокують українсько-польський.

«Ми обурені цією ситуацією, яку вдалося нормалізувати лише після розголосу та за підтримки посольства України в Польщі. Команда УП дякує послу та консулу за швидку реакцію та небайдужість», - заявила головна редакторка УП Севгіль Мусаєва.

Як повідомлялося, з 9 лютого на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску.

Фото: «Українська правда»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-