Журналісти написали про знущання «Червоного Хреста РФ» з українців у полоні - МКЧХ відреагував

Журналісти написали про знущання «Червоного Хреста РФ» з українців у полоні - МКЧХ відреагував

Укрінформ
РФ фінансує «Російський Червоний Хрест» окремо з федерального бюджету, а співробітники організації могли знущатися з українських військовополонених у російських колоніях, розміщених у тому числі на тимчасово окупованих територіях України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Крым.Реалии» із посиланням на міжнародний журналістський проєкт Kremlin Leaks.

Журналісти наводять приклад українського військовополоненого Ореста Грицюка, який з жовтня 2022 року до квітня 2023 року перебував у колонії в Горлівці Донецької області. За його словами, «російські представники Червоного Хреста відвідали колонію навесні 2023 року. Грицюк розповів, що дві особи, яких старший зміни назвав «представниками Червоного Хреста», були присутні під час харчування.

«Часу на їжу дають дуже мало, і я сам ненавидів себе за те, як їм… Ми були змушені їсти дуже швидко, причому дуже гарячу їжу. Все летить на всі боки. І ось ці двоє у цивільному ходять між столами, а один із них примовляє: “Ох, добре їдять, як свині, українські свині. Ну, їжте, їжте, Росія любить і дбає про вас”», - розказав Грицюк.

Читайте також: До українських військовополонених у РФ не пускають представників Червоного Хреста - правозахисники

За його словами, у цих двох був «повний карт-бланш на те, щоб ходити їдальнею, перебувати на плацу, замовляти пісні (які мають співати полонені, - ред.)… вони там відчували себе комфортно, по кайфу».

Після харчування полонених повели на плац і змусили хором співати радянських військових пісень. При цьому людина, яка називала полонених у їдальні свинями, робила селфі на камеру телефона. Це робилося на фоні полонених, яким чоловік «щось кричав на вухо і тряс кулаком над головою, плескав полонених по спині і плечах так, що тих гойдало». «Камеру він спрямовував на себе і демонстрував жест перемоги, просто насолоджувався, для нього це була вистава», – розповів колишній військовополонений.

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста (МКЧХ) вважають, що Орест Грицюк неправильно ідентифікував згаданих ним осіб як представників «Червоного Хреста». Представник МКЧХ в Україні Ашіль Деспре заявив: у МКЧХ ніколи не говорили про те, що колонію з українськими полоненими відвідували саме співробітники Російського Червоного Хреста. На запитання, хто ще міг приїхати в колонію, представившись «Червоним Хрестом», говорити російською та ображати українських військовополонених, Деспре відповів, що «не знає, хто ці люди» і що в нього «немає підстав вважати, що до цього причетний Російський Червоний Хрест».

Читайте також: Лубінець знову просить Червоний Хрест відповісти про кількість спроб відвідати українських полонених

Директор регіонального управління оперативної діяльності МКЧХ у Європі та Центральній Азії Аріана Бауер запевнила, що на українських територіях «немає співробітників Російського Червоного Хреста».

Автори розслідування вказують, що про роботу на окупованих українських теренах Російський Червоний Хрест «воліє мовчати – і, можливо, навіть використовує для цього своєрідні проксі-організації». Проте вони також діють під брендом Червоного Хреста, називаючись «Донецьким Червоним Хрестом» або «регіональною громадською організацією «Товариство Червоного Хреста в Луганській народній республіці».

За словами Аріани Бауер, міжнародна організація продовжує переговори з російською владою щодо формату роботи в РФ. На пряме запитання журналістів, чи розуміють у Міжнародному комітеті Червоного Хреста, що відверто прокремлівські організації можуть повністю витіснити МКЧХ із Росії та з тимчасово окупованих нею територій України, Бауер відповіла негативно.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими заявив, що Росія розпочала в соцмережах чергову дезінформаційну кампанію – розповсюджує списки полонених, яких Україна нібито не бажає забирати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-