До українських військовополонених у РФ не пускають представників Червоного Хреста - правозахисники

До українських військовополонених у РФ не пускають представників Червоного Хреста - правозахисники

Укрінформ
Українські військові, які перебували в російському полоні, під час спілкування з правозахисниками вказували на те, що представники міжнародних організацій, зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста, не відвідували їх.

Про це сказала представниця Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Марія Климик на презентації аналітики “Місія врятувати: що відбувається у російському полоні, і як попередити загибель у ньому українських військових” у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Росія не допускає представників Червоного Хреста до місць утримання українських військовополонених. Тому контролю над тим, що відбувається з нашими військовополоненими в місцях утримання немає абсолютно ніякого», – зазначила Климик.

За її словами, правозахисники отримали свідчення звільнених у результаті обмінів полонених, які заявляють про загибель українських військових у російському полоні внаслідок побиття або катувань.

Під час так званого процесу «прийомки», коли всіх військовополонених перевозять у нове місце утримання, всіх їх по черзі та без винятку б’є охорона. У правозахисників є свідчення про смерть кількох військовополонених під час цього процесу.

Умови утримання не сприяють тому, щоб поранення загоїлися. Водночас у здорових людей за час перебування в полоні стан погіршується від умов і постійних тортур.

Читайте також: Зниклими безвісти за два роки війни в Україні вважаються 23 тисячі людей - Червоний Хрест

«Дуже часто у людей просто зупиняється серце від того, що до них щоденно застосовують електрошок. У нас були свідчення того, що до полонених застосовували електрошок, поки він повністю не розрядиться», – розповіла Климик.

Як повідомляв Укрінформ, колишній військовополонений Богдан Слободян розповів, як на його очах у полоні закатували українського військового, якого тримали у карцері, не давали спати протягом 7 днів, катували по 3-4 рази на добу, і це тривало протягом двох місяців. Слободян у полоні провів 286 днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-