Кількість скарг на дотримання закону про мову зростає - представник Секретаріату Уповноваженого

Кількість скарг на дотримання закону про мову зростає - представник Секретаріату Уповноваженого

Укрінформ
Кількість скарг на дотримання закону про мову зростає, що свідчить про активність громадянського суспільства.

Про це розповів керівник Відділу забезпечення дотримання законодавства в діяльності державних органів, місцевого самоврядування та інших сферах Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови Віктор Генералюк під час дискусії на тему: «Як змінилося ставлення до рідної мови в Україні з часу повномасштабного вторгнення РФ», передає Укрінформ.

«Кількість скарг, які надходять до Секретаріату Уповноваженого на дотримання закону про державну мову є велика, і вона навіть збільшується постійно. Це показує, що громадянське суспільство активно звертається по захист мови саме в частині викорінення порушень мовного законодавства», - сказав Генералюк.

За його словами, найбільше скарг надходить з Києва, Харкова і Одеси. Секретаріат отримував, зокрема, великий пласт скарг на сайти, і до честі підприємців і суб’єктів господарювання, вони з розумінням ставляться до цього і намагаються виправити порушення.

Така сама ситуація і з закладами освіти та медичними закладами. Зазвичай, зауважив Генералюк, керівництво цих закладів намагається вирішити питання і виправити недоліки.

Він зауважив, що значний стрибок у ставленні до мови стався власне після повномасштабного вторгнення Росії. За деякими соціологічними опитуваннями, українську мову назвали рідною від 82% до 90% українців.

«Зараз ми хочемо поставити українську мову на те місце, яке вона має займати в державі. Українська мова стала останнім часом захищеною, але вона має посісти своє природнє і законне місце в суспільстві», - зазначив представник Секретаріату Уповноваженого.

Він підкреслив, що чи не вперше Україна отримала дійсно хороший закон про державну мову, який реально змінює ситуацію кардинальним чином на краще.

Водночас Генералюк звернув увагу, що зараз перед Україною стоїть питання, як спробувати спонукати угорську меншину на Закарпатті і болгарську на Одещині менше використовувати російську мову у своєму повсякденному вжитку.

Крім цього, зауважив він, чимало українців зараз перебувають за кордоном в різних державах, і власне там рідна мова не є офіційною. І тому, на його думку, завданням МЗС і Міністерства освіти та науки має стати захист української мови в цих країнах.

Читайте також: Вступ до ЄС: Кремінь написав Шмигалю листа про інтеграцію української мови

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

З 16 липня 2022 року набрала чинності стаття 188 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою за порушення мовного закону, зокрема в частині застосування державної мови у сфері інформації для загального ознайомлення та реклами, на порушників накладається штраф у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або попередження, якщо порушення вчинене вперше. За повторне протягом року вчинення порушення передбачено штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-