Вступ до ЄС: Кремінь написав Шмигалю листа про інтеграцію української мови

Вступ до ЄС: Кремінь написав Шмигалю листа про інтеграцію української мови

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з листом, у якому наголосив на необхідності передбачити в рамках національної програми підготовки до вступу в ЄС заходи стосовно мовної євроінтеграції.

Про це повідомляє пресслужба уповноваженого, передає Укрінформ.

“З огляду на перспективи вступу до ЄС Україна матиме як нові можливості, так і обов’язки щодо функціонування, популяризації і вивчення української мови як майбутньої мови ЄС. Це потребує невідкладної комплексної, системної та ґрунтовної підготовчої роботи уряду, центральних органів виконавчої влади, освітніх, наукових та інших установ держави”, - зазначив Кремінь.

За його словами, необхідно невідкладно розробити та затвердити державний стандарт з української мови як іноземної, а також запровадити сертифікаційний іспит на визначення рівня володіння українською мовою як іноземною.

Крім того, потрібно забезпечити підготовку до інтеграції української мови як майбутньої офіційної мови ЄС в діловодство, документообіг, інші сфери суспільного життя Європейського Союзу, що, серед іншого, передбачає розроблення та затвердження юридичної та іншої термінології; укладання та видання електронних перекладних словників.

Читайте також: За рік затверджені понад 40 обласних і місцевих програм підтримки державної мови - Кремінь

Також треба створити можливості для опанування української мови іноземцями тощо.

Кремінь наголосив, що окрім відкриття кафедр української філології, українознавчих студій та мовних курсів у провідних університетах Європи, необхідно забезпечити додаткові умови для розвитку офіційного та літературного перекладу, освітньої, наукової, книговидавничої, інших сфер суспільного життя на території ЄС і світу.

“Актуальним досі є питання невідкладного ухвалення Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року, серед заходів якої необхідно передбачити підготовку до інтеграції української мови як майбутньої офіційної мови ЄС”, - зазначив Уповноважений.

Читайте також: Торік надійшла рекордна кількість звернень про порушення мовного закону - Кремінь

Як повідомлялося, 14 грудня 2023 року лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі вирішили розпочати переговори про вступ України та Молдови до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-