ПЦУ намагається привертати максимальну увагу до дій РПЦ на окупованих територіях

ПЦУ намагається привертати максимальну увагу до дій РПЦ на окупованих територіях

Ексклюзив
Укрінформ
Православна церква України докладає всіх зусиль, щоб привернути максимальну увагу до незаконних дій РПЦ на тимчасово окупованих територіях України.

Про це заявив протоієрей ПЦУ Михайло Омелян у коментарі Укрінформу.

"Православна церква України робить усе, що може, зокрема звертається до уповноважених, які можуть говорити про ситуацію на тимчасово окупованих територіях. Також наш речник на міжнародних конференціях говорить про порушення прав людини, порушення Женевської конвенції, про захист цивільного населення під час війни. У публічному просторі ми намагаємось максимально привернути увагу до того, що робить російська церква на окупованих територіях", - сказав Омелян.

За його словами, вбивство окупантами на Херсонщині українського священника Степана Подольчака є показовим "кейсом". Водночас представник ПЦУ зауважив, що випадків утисків та знущань на тимчасово окупованих територіях дуже багато.

Зокрема, за його словами, єпископ Херсонський і Таврійський Никодим, який на Херсонщині керує єпархією, "неодноразово робив публічні заяви і навіть звертався до уповноваженого ВР з прав людини про те, що на тимчасово окупованій території Херсонщини окупаційна влада РФ разом з РПЦ порушують конституційні права та свободи громадян через релігійні переконання або навіть політичні переконання".

Читайте також: На окупованій Херсонщині загарбники змушують священників та прихожан переходити до РПЦ

Як повідомлялося, на ТОТ Херсонщини окупанти вбили настоятеля храму, бо той відмовився переходити у російську церкву і відмовився зрадити присягу і людей. Центр журналістських розслідувань поінформував, що окупанти закатували до смерті 59-річного Степана Подольчака - настоятеля храму Православної церкви України в селищі Каланчак Скадовського району.

На окупованих територіях "влада" спільно з представниками структур РПЦ вилучають у місцевих священників установчі документи релігійних організацій, погрожують за відмову прийняти російське громадянство та перереєструвати громаду за російським законодавством в структурі РПЦ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-