На окупованій Херсонщині загарбники змушують священників та прихожан переходити до РПЦ

На окупованій Херсонщині загарбники змушують священників та прихожан переходити до РПЦ

Укрінформ
На ТОТ Херсонщини окупаційна влада спільно з представниками структур РПЦ вилучають у місцевих священників установчі документи релігійних організацій, погрожують за відмову прийняти російське громадянство та перереєструвати громаду за російським законодавством в структурі РПЦ.

Про це повідомила Херсонська єпархія ПЦУ, оприлюднивши звернення до уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, передає Укрінформ.

«На тимчасово окупованій території Херсонської області окупаційна влада РФ спільно з представниками структур РПЦ порушують конституційні права та свободи громадян України через їхні релігійні або політичні переконання», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зокрема на ТОТ за підтримки окупаційної влади формують штат так званої Скадовської єпархії. У місцевих священників вилучають установчі документи релігійних організацій, а за відмову прийняти російське громадянство та перереєструвати релігійну громаду за російським законодавством в структурі РПЦ погрожують посеред зими відключити від електро-, газо-, водопостачання «та іншими карами».

Наголошується, що утисками на релігійному грунті окупаційна влада разом з представниками РПЦ на ТОТ порушують права українських громадян та вимоги українського законодавства, зокрема ст.35 Конституції України, закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», а також ст.13, 27 Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни».

Читайте також: Лубінець: В Україні всі віряни мають право на безпеку, захист і вільне вираження переконань

«Ієрархи очолюваної митрополитом Онуфрієм (Березовським) релігійної структури красномовно мовчать, тому на захист духовенства й громад, які все ще відносять себе до їхньої юрисдикції і потерпають, звертаємося ми. Адже вони знаходяться на нашій канонічній території, яка охоплює всю Херсонщину», - йдеться у зверненні.

Уповноваженого Верховної Ради з прав людини просять вжити заходів з метою захисту цивільного населення під час війни, в тому числі на міжнародному рівні.

Як повідомляв Укрінформ, ПЦУ висловила рішучий протест із приводу синодального рішення РПЦ щодо утворення так званої «Скадовської єпархії» на тимчасово окупованій території Херсонщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-