НАБУ виявило нові «схеми» на закупівлі продуктів для армії

НАБУ виявило нові «схеми» на закупівлі продуктів для армії

Інфографіка
Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України виявило схему, що створює передумови для корупційних зловживань у Міністерстві оборони при закупівлі продуктів для Збройних сил України.

Як передає Укрінформ, про це НАБУ повідомило у Фейсбуці.

“В межах розслідування кримінального провадження щодо закупівлі Міністерством оборони послуги з організації харчування детективи Національного бюро виявили передумови, які дозволяють значно завищувати ціни на певні категорії продуктів”, - ідеться у повідомленні.

За даними НАБУ, в межах розслідування кримінального провадження щодо закупівлі Міністерством оборони України послуги з організації харчування у період з лютого 2022 року по червень 2023 року детективи Національного бюро підтвердили факти існування корупційної схеми, яка дозволяє значно завищувати ціни на певні категорії продуктів.

"Таким чином недоброчесні постачальники отримують надприбутки та фактично наживаються на армії під час повномасштабної агресії рф. Застосування наявної системи закупівель дозволяє постачальникам вдаватися до зловживань при формуванні ціни на ходові групи продуктів: яйця продають втридорога, а лосось або лохину, які не побачиш в раціоні військових, – за цінами, в рази нижче ринкових", - йдеться в повідомленні НАБУ в Телеграмі.

Для усунення передумов таких зловживань НАБУ сформувало відповідні рекомендації та передало їх на розгляд Міноборони.

Читайте також: Наступного тижня відбудеться аукціон щодо закупівель харчування для армії - ДОТ

Рекомендації, зокрема передбачають посилення контролю за якістю послуг із забезпечення харчуванням, а також внесення змін до нормативно-правових актів, що регулюють процедуру забезпечення харчування особового складу ЗСУ.

У НАБУ висловили подяку громадській раді при Міноборони за співпрацю, яка відбувається зокрема під час здійснення детективами бюро розслідувань.

Як повідомляв Укрінформ, Міноборони у рамках переходу на нову модель забезпечення війська продуктами у 2024 році удвічі збільшить кількість робочих груп для перевірки якості харчування.

За даними аудиту Рахункової палати, Міністерство оборони України в першому півріччі 2023 року закуповувало продукти за цінами, що на 30% перевищували споживчі, не проводило аналізу цін, не контролювало реальної кількості доставленої продукції.

Зокрема, після публікації у виданні Дзеркало тижня розгорівся скандал із закупівлями продуктів для ЗСУ, який пізніше отримав назву "яйця по 17 грн".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-