Кібербулінг дітей у соцмережах: Лубінець звернувся до Міносвіти та Нацполіції

Кібербулінг дітей у соцмережах: Лубінець звернувся до Міносвіти та Нацполіції

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Міністерства освіти і науки та правоохоронних органів щодо захисту дітей від кібербулінгу у соцмережах.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець повідомив у Телеграмі.

За його інформацією, «Телеграм-канали з фотографіями дітей, погрозами, образливими коментарями виявлені під час моніторингу соцмереж та інтернету». «У них зловмисники також закликають до фізичного й психологічного тиску. Більше того, адміністратор одного з каналів пропонує можливість видалення ганебних повідомлень. За це у дітей вимагають гроші», - написав Лубінець.

«Такі Телеграм-канали зафіксовані в Києві та Дніпрі. Проте є ймовірність існування подібних і в інших регіонах», - зазначив омбудсмен.

Лубінець наголосив, що, відповідно до Конвенції про права дитини, Конституції України та Закону «Про охорону дитинства», жодна дитина не може бути об'єктом незаконного посягання на її честь та гідність, усім дітям гарантується недоторканість і захист від усіх форм насильства.

Читайте також: Експерти назвали умови безпечного середовища для дитини

Уповноважений з метою захисту прав дітей звернувся до Міносвіти з проханням провести інформаційно-роз'яснювальні кампанії для школярів щодо протидії булінгу та попередження будь-яким проявам насильства, а до Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській та Київській областях - щодо вжиття заходів задля усунення загроз життю та здоров’ю дітей та їхній публічній безпеці.

Водночас він закликав батьків ставитися свідомо до загроз, що чатують на дітей в інтернет-просторі. «Адже розвиток технологій породжує з-поміж іншого й таке явище, як кібербулінг - цькування, залякування та приниження з використанням цифрових технологій», - зауважив омбудсмен.

«Кібербулінг трапляється в соцмережах, месенджерах, на різноманітних ігрових та мобільних платформах. Подвійна його небезпека полягає в тому, що заклики фізичної розправи та образи, які дитина отримує в інтернеті, можуть стати реальністю», - підкреслив Лубінець.

Як заявив уповноважений, діти мають знати, як діяти у випадках, коли стали жертвою або свідком кібербулінгу, зокрема - звернутися за допомогою до дорослих, яким довіряють та зберегти докази (скіншоти переписок, публікацій, фото).

Читайте також: В Україні створили навчально-методичний посібник про безпечне освітнє середовище у громадах

«Оскільки кібербулінг є формою насильства, батьки чи інші дорослі повинні повідомити правоохоронні органи. Діти мають почувати себе в безпеці - як в реальному житті, так і на просторах інтернету», - підкреслив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році Офіс омбудсмена отримав майже 1600 звернень від громадян щодо порушень прав дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-