В Україні близько 1000 об’єктів, де можна розмістити понад 150 тисяч переселенців - депутат

В Україні близько 1000 об’єктів, де можна розмістити понад 150 тисяч переселенців - депутат

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні є близько тисячі державних об’єктів, де можна було б тимчасово розмістити понад 150 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив заступник голови фракції «Слуга народу», член Комітету ВР з питань прав людини, співголова громадської організації «ВПО України» Максим Ткаченко.

«За нашою інформацією, кількість таких об’єктів, які можуть стати тимчасовим прихистком для ВПО, не менш ніж тисяча по всій країні», - сказав депутат.

За його словами, серед будівель, які держава планує виділити для тимчасового проживання ВПО, – гуртожитки, санаторії, бази відпочинку, а також дитячі табори.

Для потенційного житла ВПО важливо, щоб неподалік цих об’єктів була розвинена інфраструктура: магазини, зупинки громадського транспорту, місця для прогулянок, школи, дитячі садочки й так далі. "Ми прагнемо, щоб умови для проживання людей були комфортними, проте, на жаль, не в багатьох таких об’єктах люди матимуть особистий душ або кухню. Та ми робитимемо усе можливе, щоб кімнати були затишними й охайними, були наповнені усім необхідним", - заявив парламентарій.

За його словами, щонайменше будуть потрібні меблі, побутова техніка, сантехніка, мінімальні косметичні ремонти. Також планується облаштування дитячих кімнат та зон відпочинку для дорослих.

«Ми хочемо надати внутрішньо переміщеним особам, їх родинам відчуття комфорту, щоб вони почували себе в безпеці, хоча б трішечки почували себе як вдома», - сказав Ткаченко.

За його словами, під час інвентаризації таких об'єктів визначатиметься ступінь готовності щодо кожного об’єкта, вартість приведення їх до належного стану. Об'єкти планується поділити на категорії.

«Перші – які готові до заселення людей вже тепер. Об’єкти другої категорії потребують незначного ремонту, але в них через кілька тижнів-місяців уже можуть переїхати ВПО. До третьої категорії належать об’єкти, які потрібно добудовувати, перебудовувати й облаштовувати», - пояснив Ткаченко.

Депутат підкреслив, що очікується, що в об’єкти останньої категорії родини внутрішніх переселенців зможуть заїхати максимум через рік. Водночас до кінця 2024 р. планується надати тимчасове житло більшій кількості осіб, ніж за два попередні роки війни.

Читайте також: Експерти назвали працевлаштування однією з найбільших проблем переселенців

«Якщо за цей період роботи нашої тимчасової спеціальної комісії ми зможемо розмістити ще як мінімум 150–200 тис. осіб, то це буде нашою особистою перемогою», - заявив народний депутат.

За його словами, на сьогодні тимчасове житло від держави отримали лише 46 тис. осіб, тобто менш ніж один відсоток від офіційно зареєстрованих ВПО, яких налічується 4,9 мільйона.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати та урядовці працюють над інвентаризацією та створенням мапи об’єктів, які потенційно придатні для проживання в них внутрішньо переміщених осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-