Експерти назвали працевлаштування однією з найбільших проблем переселенців

Експерти назвали працевлаштування однією з найбільших проблем переселенців

Укрінформ
Складнощі у пошуці роботи - одна з найбільших проблем внутрішньо переміщених осіб у нових громадах.

На цьому акцентували учасники круглого столу «Проєкт «Візія-2033»: внутрішньо переміщені особи як джерело робочої сили в Україні», що відбувся в Укрінформі.

«Питання ВПО не можна розглядати відокремлено від питань трудоресурсного забезпечення у міжнародному вимірі», - наголосила доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України Світлана Калініна.

Вона зазначила, що внаслідок повномасштабної агресії з боку РФ значна частина ВПО фактично стають зовнішніми вимушеними мігрантами, посилюючи таким чином процеси міжнародної міграції, які протягом останніх десятиліть набули безпрецедентних масштабів.

«Захоплення РФ українських територій у 2014 році та повномасштабне вторгнення у 2022 році суттєво погіршили демографічну ситуацію, що впливає на усі складові життєдіяльності країни. Одним із наслідків агресії РФ є масштабні переміщення населення як в країни, так і за її межі», - зауважив заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя НАН України Олександр Гладун.

За його словами, чисельність зареєстрованих ВПО після лютого 2022 року збільшилась більш ніж на 3 мільйони осіб і зараз становить, за даними Міністерства соціальної політики, 4 мільйони 865 тис. осіб, а також суттєво змінилося їх розміщення по території країни.

Читайте також: У семи областях України запрацюють Ради внутрішньо переміщених осіб

Науковець підкреслив, що частина переселенців потребує працевлаштування, тому важливим питанням є спроможність регіональних ринків праці до їх залучення.

Народна депутатка від парламентської фракції «Слуга народу» Тетяна Циба акцентувала на тому, що для покращення становища ВПО Україна діє відповідно до розробленої Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року, а саме: «надається матеріальна допомога, тимчасове житло, компенсуються комунальні послуги та витрати для тих, хто прихистив людину з цим статусом».

«Також вживаються заходи зі сприяння зайнятості. Через Фонд зайнятості реалізуються програми з надання грантів на перенавчання, відкриття бізнесу, роботодавцям компенсуються витрати на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО, за яку роботодавець сплачує ЄСВ тощо. Крім цього, для ВПО є певні особливості в отриманні статусу безробітного під час дії воєнного стану», - додала вона.

Народний депутат від фракції «Слуга Народу», голова ГО « ВПО України» Максим Ткаченко заявив, що найголовніша проблема для внутрішньо переміщених - це житло, адже саме наявність житла забезпечує швидку інтеграцію переселенців в нову громаду, їхнє працевлаштування.

Читайте також: 70% переселенців планують жити там, куди переїхали

«Звісно, є також велика проблема працевлаштування переселенців. При тому, що держава та громадськість створили багато програм та можливостей для забезпечення ВПО роботою, потрібно посилювати інформаційну політику в цьому напрямі. Адже, на жаль, як ми бачимо, постійно спілкуючись з ВПО, вони дуже мало знають про можливості працевлаштування, програми перекваліфікації тощо», - наголосив він.

Водночас генеральний директор Директорату адресної підтримки населення Міністерства соціальної політики Богдан Матвійчук підкреслив, що допомога на проживання надається для забезпечення соціальної підтримки ВПО із числа незахищених верств населення та для стимулювання до працевлаштування внутрішньо переміщених осіб працездатного віку.

«Відповідно до цього уряд постійно змінює критерії надання допомоги з метою стимулювання працездатних осіб шукати роботу та інтегруватись за новим місцем проживання», - сказав він.

Заступниця голови Профспілки працівників освіти і науки Ольга Чабанюк анонсувала, що профспілка разом із Всеукраїнською Асоціацією компаній з міжнародного працевлаштування розпочинає реалізацію проєкту «Студентське бачення відбудови України».

Читайте також: У Раді створили робочу групу з вирішення житлових питань ВПО

Вона пояснила, що у рамках проєкту студенти з різних регіонів розроблять механізми залучення молоді до післявоєнної відбудови України шляхом акумулювання кращих практик молодіжної роботи та створять ком'юніті для громадського обговорення, обміну досвідом та підтримки молодіжних проєктів.

«Багато країн у світі переживали війни останнім часом і знають, що таке проблема ВПО і як її вирішувати. Ми повинні ретельно вивчати цей досвід та запроваджувати найкращі практики залучення цих людей до економічної активності та подальшої відбудови країни», - зауважив керівник проєкту «Візія-2033», президент «Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування» Василь Воскобойник.

Окрім того, директор департаменту стратегічного планування, бюджетування та статистики Державного центру зайнятості Ольга Купрій акцентувала на тому, що ДСЗ може запропонувати внутрішньо переміщеним особам, які прагнуть працювати, вакансії, професійне навчання або грантову підтримку в організації власної справи. «Водночас роботодавці отримують фінансову підтримку при працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб», - наголосила вона.

Як повідомлялося, у 2023 році держава виплатила 181 млн грн компенсації роботодавцям, які працевлаштували понад 14 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Фото: Євген Котенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-