Міжнародні детективи розшукали вісьмох українських дітей, депортованих Росією

Міжнародні детективи розшукали вісьмох українських дітей, депортованих Росією

Укрінформ
Міжнародні поліцейські сили за допомогою відкритих цифрових джерел розшукали вісьмох українських дітей, яких депортували росіяни.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на AD.

“Міжнародні поліцейські сили за допомогою цифрових відкритих джерел вистежили вісьмох українських дітей, яких депортували росіяни. Цифровий пошук був ініціативою нідерландської поліції та Європолу”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що близько 60 детективів і слідчих із 23 країн, включаючи Австралію, Німеччину, Нідерланди, Швецію, Сполучене Королівство та США зібралися кілька тижнів тому в штаб-квартирі Європолу в Гаазі. Шість неурядових організацій також брали участь в операції з пошуку викрадених дітей за допомогою супутникових знімків, розпізнавання облич і геолокацію та інші методи, щоб знайти українських дітей, викрадених після вторгнення Росії.

Вінсент Сіллессен, керівник відділу боротьби з міжнародними злочинами Національного відділу розслідування нідерландської поліції, каже, що це був перший випадок, коли міжнародні фахівці у сфері цифрових відкритих джерел (OSINT) так тісно співпрацювали щодо викрадення дітей в Україні.

“Від початку війни в лютому 2022 року тисячі українських дітей були вивезені росіянами зі звичного середовища. Це можна розцінювати як воєнний злочин. Оскільки ми не маємо фізичного доступу до Росії, ми намагаємося знайти цих дітей і злочинців на основі цифрових джерел”, – каже Сіллессен.

Читайте також: Українські діти свідчать світу проти російського кіднепінгу

Під час так званого хакатону детективи в різних групах шукали у відкритих онлайн-джерелах інформацію, яка дозволила б визначити точне місцеперебування восьми депортованих дітей. Наприклад, розширене розпізнавання облич було використано для пошуку останніх зображень дітей. Фахівці в області геолокації (визначення точного місця розташування фотографій або відео за супутниковими знімками) змогли вказати місце фільмування.

Він додав, що правоохоронці не очікували, що хакатон одразу принесе результати.

“Ми не очікували, що цей перший спільний хакатон відразу дасть результат. Головним чином ми хотіли вчитися одне в одного та обмінюватися навичками, але наші люди одразу підхопили ідею. Враховуючи успіх, ми хочемо проводити такі заходи частіше. Ми прагнемо проводити його принаймні раз на рік”, - каже Сіллессен.

Через загрозу безпеці поліція не може нічого сказати про особи та місцеперебування дітей.

Правоохоронці повідомили, що серед знайдених дітей є сироти, насильно переміщені на окуповану Росією територію. Вони перебувають у різних місцях, а також використовуються в російських пропагандистських цілях.

Читайте також: Росія має назвати точну кількість вивезених з України дітей та їхнє місцезнаходження - Комітет ООН

За словами Сіллессена, інформація про дітей була передана українській владі.

“Ми працюємо з колегами в Україні, і тепер поліція має поділитися інформацією з членами сімей і почати кримінальне розслідування щодо можливих злочинців. Ми сподіваємося, що українці зможуть щось із цим зробити. На підставі цієї інформації вони зможуть повернути цих дітей. Але, не знаючи, де перебувають ці діти, ви не можете почати процес”, - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня 2023 року стало відомо, що судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової, яких підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з окупованої території України, щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Вищезгадані ордери на арешт були видані на підставі клопотань, поданих прокуратурою 22 лютого 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-