У Києві презентували книгу «Україна в обіймах Польщі. Реалії і пророцтва»

У Києві презентували книгу «Україна в обіймах Польщі. Реалії і пророцтва»

Фото
Укрінформ
У Києві презентовано книгу відомого письменника і дипломата, голови Ради Українсько-польського інформаційно-аналітичного Незалежного Медіа Форуму (Київ-Варшава) Юрія Щербака «Україна в обіймах Польщі. Реалії і пророцтва».

Презентація відбулася у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

У книзі автор розповідає про свої спогади та спостереження під час початку війни, коли він опинився в Польщі та став свідком того, як польський народ гостинно відкривав свої двері для українців.

Особисті враження й оцінки письменника посилюють його статті з польської преси, світлини й цікаві факти про діяльність дотепер очолюваних ним Українського-польського інформаційно-аналітичного центру Незалежний Медіа Форум та Польсько-української фундації «Concordia».

Книгу вдалося видати у співпраці Міністерства культури та інформаційної політики України і державного підприємства «Центр захисту інформаційного простору України» в межах проєкту «Книга для зміцнення національної єдності». Її видано у серії «Бібліотека журналу «Пам’ятки України» з передмовою Андрія Бережини й Владислава Дяденчука тиражем 1000 примірників для безкоштовного розповсюдження.

Як зазначила директорка Департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики Ганна Красноступ, ця книга не тільки символ війни, а символ наших товариських стосунків з Польщею, символ допомоги польського народу українцям. За її словами, автор через широкомасштабне вторгнення Росії був вимушений виїхати до Польщі і на власні очі бачив ту допомогу поляків для людей, які шукали прихистку.

Вона розповіла, що книга була видана за кошти окремої бюджетної програми, що передбачає заходи захисту національного інформаційного простору.

Презентація книги “Україна в обіймах Польщі. Реалії і пророцтва” / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Автор книги розповів, що ця книга для нього важлива насамперед тим, що вона стала документом тих складних обставин, в яких опинилася українська нація з початком широкомасштабного вторгнення Росії.

«Я був свідком тих подій, коли мільйони українських громадян перейшли кордон, і Польща - перша країна, яка їх прихистила. Ідея цієї книги виникла як плід величезної трагедії України, бо відбулась фактично демографічна катастрофа, оскільки з України виїжджало, насамперед, генетичне багатство, наші діти, які, на жаль, не усі повернуться в Україну і збагатять генофонд тих народів, куди вони переїхали. Але з іншого боку у перші часи війни це також було і неймовірне явище та відчуття бачити величезні колони автомобілів і автобусів на польському кордоні, бачити ту допомогу, яку надають нам поляки. Все це вимагає ще багатьох досліджень і книжок», - зазначив він.

Читайте також: Польща планує продовжити легальність перебування українських біженців до 30 червня

Щербак зауважив, що, за даними польських джерел, 77% поляків допомагали українським біженцям, прості люди зібрали 10 млрд польських злотих допомоги для України в той час, як сама держава надала 16 млрд злотих.

«Підтримка Польщі була такою великою і всеохоплюючою, що це важко не оцінити. Вони зустрічали українців як рідних: з українськими прапорами, розмовляли українською мовою, щоб максимально підтримати біженців», - сказав Щербак.

За його словами, на жаль, з часом ця підтримка згасла і змінилася на більш прагматичні проблеми, але ми розуміємо, що в перші місяці – це був вираз глибинних і справжніх почуттів польського народу. Тому зараз, підкреслив автор книги, нам потрібно думати про зміцнення нашого союзу, бо тільки він зможе протистояти тоталітарній силі Росії.

Щербак повідомив, що згодом планується видання книги і польською мовою, тому що більшість текстів, які увійшли до книги, свого часу були опубліковані у польській пресі.

Доктор філософії, головний редактор порталу Незалежного Медіа Форуму Тетяна Ярошовець підкреслила, що цю книгу варто прочитати, насамперед, тому, що вона є свідченням реальних подій, усього того, що пережила людина особисто, на власному досвіді, а також свідченням того, що переживають мільйони українців за кордоном.

За словами заслуженої працівниці культури України, голови Наглядової ради Незалежного Медіа Форуму Алли Малієнко, книга Юрія Щербака в тому числі спрямована і на порозуміння між українським і польським народами.

«Поляки справді проявили надзвичайну щирість, приймаючи у своєму домі українців. І вони попри все мають розуміння, що якщо зараз нам не об’єднатися разом, якщо ми не вистоїмо, то Польща може бути наступною», - сказала вона.

Президент Глобальної організації союзницького лідерства, доктор юридичних наук, професор Володимир Ліпкан звернув увагу на те, що автор книги доволі пророче змалював стосунки України та Польщі, адже політичний лідер, політичні партії в країнах змінюються, а вселенська дружба народів залишається.

«Є різні історичні події, різні підходи до їх трактування, але історію нам вже не повернути. Ми не є причетними до її творення в минулому. Але ми творимо сьогочасну історію українсько-польських відносин, і саме ми будемо відповідальні за її всеохоплюючі наслідки перед нашими нащадками», - зазначив Ліпкан.

Читайте також: У Польщі змінюється ставлення до українських біженців

Тому Юрій Щербак, за його словами, дуже компетентно упосліджує тих політиків, які, маючи намір до загравання з електоратом, прагнуть поставити під сумнів ті стратегічні події, які історично зумовлюють об’єднання українського та польського народів у довговічний і стратегічний союз.

«Автор виявляє у своїй книзі ті наукові дослідження, які говорять про можливість і здатність українського і польського народів перемогти у цій війні. Він, зокрема, вказує на достойників і негідників, на тих, хто допомагає українській державності, і тих, хто її руйнує. Саме така специфіка наукової точності зберігається у його книзі», - підсумував Ліпкан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-