«Неприпустимість переслідування» Фаріон: Львівська облрада звернулася до ВР та Кабміну

«Неприпустимість переслідування» Фаріон: Львівська облрада звернулася до ВР та Кабміну

Укрінформ
Львівська обласна рада у вівторок на позачерговій сесії ухвалила звернення до парламенту та уряду щодо «неприпустимості переслідування захисників української мови», зокрема мовознавиці Ірини Фаріон.

Про це повідомляється на сторінці облради у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, обурені спекуляціями на мовному питанні, які активно поширюються останнім часом. Певні сили намагаються поставити під сумнів статус української мови як єдиної державної та зробити її предметом маніпуляцій. І це в час війни, коли саме українська мова об’єднує націю в боротьбі з ворожою навалою», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в облраді, в новітній українській історії вже не раз були періоди, коли українці змушені ставати на захист своєї мови»: «Це і 90-ті роки, і часи Кучми-Медведчука, і під час ухвалення закону «Ківалова-Колесніченка» за правління Януковича, коли Україну сколихнув потужний мовний Майдан».

«Сьогодні ми стурбовані тим, що довкола питання державного статусу української мови організовують провокації, очевидно, маючи на меті розколоти суспільство та розхитати й без того важку ситуацію в державі. І виграє від цього тільки ворог. Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон – разючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України», – заявили в облраді.

Депутати Львівської облради звертаються до Верховної Ради, Кабінету міністрів «з вимогою припинити переслідування Ірини Фаріон і вжити дієвих заходів для утвердження та розвитку державної мови». «Закликаємо не допустити, щоб в Українській державі карали українців за українську мову. В Україні єдина державна мова – українська!» – йдеться в тексті документа.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, «за» звернення до органів державної влади проголосували 55 депутатів облради.

Це вже друга спроба депутатів ВО «Свобода» (членкинею якої є Фаріон) звернутися до парламенту та уряду «щодо запобігання переслідуванню Фаріон». На засіданні 28 грудня 2023 року депутати Львівської облради двічі голосували за запропонований проєкт, але голосів забракло.

Раніше Івано-Франківська міськрада підтримала на сесії звернення до СБУ та Міністерства освіти і науки із закликом «припинити цькування мовознавця та професора Ірини Фаріон». Дві третини депутатів міськради Івано-Франківська, а також міський голова Руслан Марцінків є однопартійцями Фаріон.

Читайте також: За і проти Фаріон: біля Львівської політехніки зібрався мітинг

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня 2023 року колишню народну депутатку Ірину Фаріон звільнили з посади професорки Національного університету «Львівська політехніка».

Раніше в інтерв’ю викладачка Львівської політехніки Фаріон звинуватила військових, зокрема бійців «Азову», у тому, що вони спілкуються російською мовою. Її висловлювання викликали обурення в суспільстві.

Крім того, Фаріон потрапила в ще один скандал, опублікувавши, не приховуючи особисті дані, лист від проукраїнського студента Максима Глєбова, який живе в Криму. ФСБ викликала хлопця на допит і змусила вибачитися на камеру та відмовитися від своїх слів.

Читайте також: Затримання кримського студента: Фаріон відкидає звинувачення і заявляє про «провокацію»

15 листопада СБУ відкрила щодо Фаріон справу за чотирма статтями Кримінального кодексу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-