САП підтверджує, що Князєва звільнили з-під варти під заставу

САП підтверджує, що Князєва звільнили з-під варти під заставу

Укрінформ
Колишнього голову Верховного суду звільнили з-під варти під заставу 18,168 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила у Телеграмі.

31 січня колишнього голову Верховного суду, підозрюваного в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі (ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України), звільнено з-під варти під заставу розміром 18,168 млн грн.

Рішенням Вищого антикорупційного суду на указаного підозрюваного покладені процесуальні обовʼязки, у тому числі: не відлучатися з Києва без дозволу детектива, прокурора та суду, здати на зберігання до головного управління Державної міграційної служби у Києві свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну, а також носити електронний засіб контролю.

У разі не виконання обовʼязків застава може бути стягнена у дохід держави.

Читайте також: Бізнесмен Мазепа вийшов із СІЗО під заставу - адвокат

У САП зауважили, що наразі вирішується питання щодо звернення до Вищої ради правосуддя з клопотанням про відсторонення указаного судді від здійснення правосуддя у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальності.

Як повідомлялося, 15 травня 2023 року у Національному антикорупційному бюро і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди у 2,7 млн дол. керівництвом і суддями Верховного суду.

За версією слідства, хабар був за ухвалене 19 квітня 2023 року Великою палатою ВС рішення у справі про визнання законності придбання в 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату компанією Ferrexpo, одним із акціонерів якої є бізнесмен Костянтин Жеваго.

Читайте також: Депутат Лабазюк вийшов з-під варти під заставу у 40 мільйонів - адвокат

Під час пленуму Верховного суду 140 суддів підтримали висловлення голові ВС Всеволоду Князєву недовіри. Також була ухвалена постанова пленуму про припинення повноважень голови ВС.

Водночас Князєв, хоч і звільнений з посади голови, залишається суддею ВС. Звільнити його має право Вища рада правосуддя.

18 травня Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання Князєва під вартою.

Того ж дня ВАКС обрав ексголові Верховного суду запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 107,3 млн грн застави. Надалі Апеляційна палата ВАКС зменшила суму застави спочатку до 75 млн грн, а згодом до 55 млн грн.

У липні 2023 року голова ВРП Григорій Усик сказав в інтерв'ю Укрінформу, що клопотання про відсторонення ексголови Верховного суду Всеволода Князєва від здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя не надходило.

7 вересня ВАКС продовжив термін тримання під вартою Князєва до 16 жовтня з можливістю внесення 55 млн грн застави.

26 вересня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила Князєва у СІЗО, але зменшила заставу до 45 млн грн.

13 жовтня ВАКС ще на два місяці продовжив дію запобіжного заходу Князєву і зменшив розмір застави з 45 млн грн до 35 млн грн.

5 грудня ВАКС продовжив дію запобіжного заходу Князєву і зменшив йому розмір застави з 35 млн грн до 27 млн грн.

21 грудня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зменшила розмір застави для колишнього голови Верховного Суду з 27 до 20 млн грн.

30 січня 2024 року ВАКС продовжив дію запобіжного заходу з можливістю внесення застави колишньому голові ВС Князєву до 29 березня 2024 року, при цьому зменшивши розмір застави з 20 млн грн до 18,168 млн грн.

31 січня за Князєва внесли заставу у розмірі 18,168 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-