Радуцький: Рада до 23 березня проголосує зміни до законів про біоматеріал полеглих військових

Радуцький: Рада до 23 березня проголосує зміни до законів про біоматеріал полеглих військових

Укрінформ
Український парламент до 23 березня проголосує зміни до законодавства, які дозволять використовувати репродуктивні клітини полеглих військових.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, інформує пресслужба ВР, передає Укрінформ.

За його словами, у соцмережах та у ЗМІ поширилися повідомлення про те, що жінкам заборонили використовувати для запліднення заморожений біоматеріал їхніх загиблих чоловіків-військовослужбовців, а самі біоматеріали начебто будуть знищені.

"Закон щодо забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство починає діяти з 23 березня 2024 року, а до того моменту ніхто не має права нічого утилізовувати. Найближчим часом парламент ухвалить необхідні норми, які дозволять використання біоматеріалів загиблих героїв для продовження роду", - заявив він.

За словами депутата, закон про забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство справді писався для людей, які внаслідок поранення втратили репродуктивну функцію.

"Разом із тим Верховна Рада, маючи час до 23 березня, готує зміни в законодавство, і найближчим часом проголосує ці зміни, зокрема, до Цивільного кодексу та інших законів, щоб наші герої мали нащадків. Ми не дозволимо образити родини наших полеглих військових", - зазначив політик.

Радуцький акцентував увагу на тому, що кожен український герой має право на продовження свого роду, тому не повинно бути формального, суто бюрократичного підходу до питання стосовно загиблих героїв.

Читайте також: Президент підписав закон про зберігання військовими репродуктивних клітин у кріобанках

Парламентарій переконаний: якщо сучасна медицина дозволяє це зробити і якщо цього бажає родина, то будь-які бюрократичні перепони мають бути зняті.

"Ми зацікавлені в тому, щоб кожен герой мав продовження свого роду. Це справедливо і це чесно перед людьми, які віддали життя за свою країну. Пам’ять про наших загиблих героїв має жити не лише в назвах вулиць і пам’ятних табличках, а й у їхніх дітях, які стануть найкращою згадкою про них", - підсумував народний депутат.

Раніше у деяких ЗМІ з'явилася інформація, начебто на рівні законодавства українським жінкам заборонили використовувати для запліднення заморожений біоматеріал їхніх загиблих чоловіків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-