Обмеження доступу ЗМІ до Ради обумовлене безпековими питаннями - Юрчишин

Обмеження доступу ЗМІ до Ради обумовлене безпековими питаннями - Юрчишин

Укрінформ
Обмеження доступу представників засобів масової інформації до Верховної Ради обумовлене безпековими питаннями, зокрема, пов'язаними з кількістю місць у сховищах.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин (парламентська фракція "Голос") розповів у коментарі Укрінформу.

"Обмеження доступу до приміщень Верховної Ради (наразі журналісти мають доступ за попереднім узгодженням до засідань комітетів та тимчасових комісій – ред.) справді обумовлене безпековими питаннями. Зокрема, пов'язаними з кількістю місць у сховищах. А це інформація з обмеженим доступом. Тому і документація Апарату ВР, яка стосується цих обмежень, теж не може бути надана публічно. Тож, щодо доцільності та законності такого кроку питань не мало б бути", – зазначив Юрчишин.

Водночас народний депутат підкреслив, що наразі виникає питання щодо рівності перед законом. "Якщо журналісти не можуть бути присутні на засіданнях і транслювати їх, хай навіть відкладено у часі, чому це роблять депутати? Формально існує постанова, яка забороняє депутатам такі трансляції. Але вона суперечить і Регламенту ВР, і законодавству щодо статусу народного депутата, тому не виконується", – додав він.

Читайте також: Юрчишин не вважає за потрібне забороняти Телеграм в Україні

Юрчишин зауважив, що зараз триває пошук варіантів, як зробити інформування про діяльність парламенту більш ефективним. Він уточнив, що йдеться про переакредитацію журналістів, розвиток пресцентру, створення більш зручного парламентського сайту.

"Медіаспільнота оголосила кампанію за відкриття Верховної Ради. Зважаючи, що депутати часом не дотримуються безпекових обмежень, медійників можна зрозуміти. Хоча завжди треба тримати в голові, що ракета, яка летітиме в приміщення Ради, а під час минулої атаки уламок впав зовсім недалеко – у Печерському районі, летітиме над житловими кварталами Києва та інших міст і сіл України", – підсумував голова Комітету ВР з питань свободи словами.

Читайте також: Використання коштів на інформполітику: Юрчишин звернувся до Рахункової палати й Держаудиту

Як повідомлялося, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну підхід до організації роботи українського парламенту з міркувань безпеки суттєво змінився. Зокрема, відсутня трансляція пленарного засідання в режимі онлайн, акредитовані журналісти та фотокореспонденти не мають доступу до роботи в будівлі парламенту, що ускладнює висвітлення діяльності законодавчого органу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-