В Україні оголосили підозри «ексміністру освіти і науки ДНР» і ексзаступнику голови комітету Держдуми

В Україні оголосили підозри «ексміністру освіти і науки ДНР» і ексзаступнику голови комітету Держдуми

Укрінформ
Правоохоронці оголосили підозру в посяганні на територіальну цілісність України колишньому "міністру освіти і науки" псевдодержавного утворення "ДНР" та ексзаступнику голови відповідного комітету Держдуми РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Офіс генпрокурора.

За даними слідства, у 2019-2022 роках псевдоміністр здійснював загальне керівництво освітньою сферою на тимчасово окупованій території Донецької області.

Фігурант проводив інтеграцію системи освіти та науки в освітній простір країни-агресора, зокрема запровадив викладання у навчальних закладах російською мовою.

Серед упровадженого підозрюваним також – освітня підготовка студентів на всіх рівнях за стандартами Росії для отримання дипломів країни-агресора та подальшого залучення до служби в інтересах "ДНР".

Встановлено, що псевдоміністр неодноразово їздив до Росії для зустрічей із представниками тамтешньої влади та узгодження з ними інтеграційних заходів. При цьому він порушував порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Фігуранту інкримінується посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та участь у діяльності терористичної організації (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України).

Читайте також: За держзраду заочні вироки отримали ще 14 «суддів» із Криму

Другим підозрюваним є громадянин Росії - колишній заступник голови комітету з освіти та науки Держдуми.

Слідство встановило, що, обіймаючи згадану посаду, протягом 2015-2021 років фігурант неодноразово вчиняв публічні заклики до дій, спрямованих на порушення суверенітету й територіальної цілісності України шляхом зміни меж її території та державного кордону, на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Громадянину Росії інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 ККУ.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ оголосила підозру в державній зраді "віцемеру" тимчасово захопленого Бердянська Запорізької області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-