Комітет захисту журналістів закликає владу України розслідувати факти тиску на медійників

Комітет захисту журналістів закликає владу України розслідувати факти тиску на медійників

Укрінформ
Американська організація «Комітет захисту журналістів» закликає владу України ретельно розслідувати факти тиску на журналістів-розслідувачів та притягнути винних до відповідальності.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті організації.

«Українська влада повинна провести швидке й ретельне розслідування усних погроз на адресу журналіста Юрія Ніколова, а також імовірного стеження за журналістами Bihus.info, встановити винних і притягнути їх до відповідальності», – заявила координатор програм КЗЖ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Вона назвала «ознакою здорової демократії», яскраву українську розслідувальну журналістику, яка «не повинна придушуватися у воєнний час, а навпаки, більш ніж будь-коли, має продовжувати процвітати, не побоюючись репресій».

Читайте також: Комісія з журналістської етики вважає тиск на розслідувачів загрозою для демократії

Як повідомлялося, Президент України зреагував на останні атаки проти медіа, та наголосив на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

«Щодо ситуації з нашими журналістами. Зокрема, фактом стеження за журналістами. Служба безпеки України розпочала розслідування та з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів неприпустимий», - заявив глава держави у відеозверненні 17 січня.

Нагадаємо, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: напередодні невідомі намагалися потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами «ухилянт», «зрадник».

Читайте також: Медіарух заявляє про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів

Після інциденту Телеграм-канал «Карточный Офіс» опублікував допис, в якому повідомлялося, нібито це військові приїхали передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили Телеграм-канали «Вертикаль» та «Джокер».

16 січня було оприлюднено приховані зйомки, де видно, нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини. Того ж дня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Читайте також: СБУ розслідує обставини прослуховування і відеозйомки співробітників Bihus.Info

Комітет захисту журналістів – американська незалежна некомерційна неурядова організація, що базується в Нью-Йорку та має кореспондентів по всьому світу. КЗЖ сприяє відстоюванню свободи преси та захищає права журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-