РПЦ позбавила сану відомого богослова, який виступив проти війни

РПЦ позбавила сану відомого богослова, який виступив проти війни

Укрінформ
Патріарх РПЦ Кирило позбавив сану архімандрита Кирила (Говоруна), який засудив «русский мир», повномасштабну війну проти України та проводив спільні служби з ПЦУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба РПЦ.

Відповідний указ від 29 грудня був опублікований 17 січня.

«Ви позбавляєтеся священного сану через порушення 25 правила Святих Апостолів», — йдеться у документі.

Згідно з 25 правилами Апостолів, сану позбавляється «викритий у розпусті, клятвопорушенні чи крадіжці».

Таке рішення ухвалене на тлі того, що в 2022 році, після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, Говорун став співавтором декларації богословів, у якій концепцію «русского мира» було визначено як псевдонауку.

Архімандрит Кирило (Говорун) обіймав різні посади у Російській православній церкві, наприкінці 2000-х очолював відділ зовнішніх церковних зв’язків Української православної церкви (УПЦ).

У грудні 2023 року Єпархіальний церковний суд Московської (міської) єпархії виніс ухвалу про позбавлення Кирила Говоруна священного сану за те, що служив у Києві з духовенством Константинопольського патріархату.

Читайте також: Експослушник Києво-Печерської лаври виправдовував агресію Росії - СБУ зібрала докази

Крім того, Говорун критично налаштований щодо "голубого лоббі" в ієрархії РПЦ, в чому його активно підтримав експротодиякон РПЦ, також нещодавно позбавлений сану патріархом РПЦ, Андрій Кураєв. Зокрема 15 серпня архімандрит Кирило (Говорун) звинуватив наближеного до патріарха Кирила митрополита Леоніда (Горбачова) у гомосексуальності. Тоді ж у відповідь митрополит Леонід заявив, що звернувся до церковного суду.

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня Служба безпеки України оголосила в розшук патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва).

Фото: hromadske

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-