Стефанчук розповів, які зауваження до «мобілізаційного» законопроєкту Рада передала уряду

Стефанчук розповів, які зауваження до «мобілізаційного» законопроєкту Рада передала уряду

Ексклюзив
Укрінформ
Верховна Рада передала Кабінету міністрів зауваження до «мобілізаційного» законопроєкту, серед них – обмеження конституційних прав громадян, залучення до війська інвалідів третьої групи, прийнятність «електронного розв'язання питань» обліку військовозобов'язаних.

Про це Голова ВР Руслан Стефанчук заявив в інтерв’ю Укрінформу.

“Відповідний законопроєкт відкликано не просто так. Парламент України впродовж тривалого часу дуже уважно вивчав цей документ, проводив дискусії. За результатами загального обговорення, яке проходило в закритому режимі на рівні Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки, було висловлено низку пропозицій і зауважень до цього проєкту”, - сказав Стефанчук.

Згодом, за словами Голови ВР, цю дискусію перенесли на рівень Погоджувальної ради, яка також відбулася в закритому режимі. Він зазначив, що під час відповідної зустрічі президія парламенту і представники фракцій мали можливість обмінятися думками щодо оновлення мобілізаційної політики з військовим керівництвом держави.

“Я чітко розумію, що задача військових - отримувати успіхи на фронті, а задача політиків - формувати політичні і юридичні механізми. Проте над регулюванням таких важливих і чутливих процесів, як мобілізація, необхідно працювати разом. Ми почули військових, військові почули нас, далі працюємо над формуванням правильного мобілізаційного правового механізму”, - підкреслив спікер українського парламенту.

Стефанчук зауважив, що Кабінет міністрів відкликав відповідну законодавчу ініціативу, а парламент передав свої зауваження. “Основні, які можу назвати, – це питання обмеження конституційних прав громадян, залученості до війська інвалідів третьої групи, доцільності і прийнятності електронного вирішення питань, пов'язаних з обліком військовозобов'язаних, а також низки соціальних гарантій для військовослужбовців”, - розповів Голова Верховної Ради.

Стефанчук додав, що конкретні терміни подачі доопрацьованого документа не обговорювалися. “Адже для нас важливий не строк, для нас важлива якість правового матеріалу, який надходить до Верховної Ради. Як тільки він буде готовий, ми знову розпочнемо предметний розгляд”, - підкреслив спікер українського парламенту.

Водночас він запевнив, що парламент обов’язково вивчатиме доопрацьований урядом законопроєкт на відповідність конституційним принципам, правам і свободам людини й громадянина, а також на адаптацію до умов воєнного стану.

Читайте також: В Україні немає альтернативи мобілізації - експерт

Як повідомляв Укрінформ, 25 грудня 2023 року Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" (№10378).

Документ викликав чимало дискусій у політикумі та суспільстві.

11 січня відповідний законопроєкт повернули на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи - Кабінету міністрів. Згодом міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-