Стали відомі обставини затримання львівського бізнесмена Гринкевича

Стали відомі обставини затримання львівського бізнесмена Гринкевича

Укрінформ
Стали відомі обставини затримання львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича під час надання хабаря працівнику Державного бюро розслідувань.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на рішення Печерського райсуду Києва від 30 грудня 2023 року про обрання Гринкевичу запобіжного заходу, яке з’явилося у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як зазначається у рішенні суду, в обґрунтуванні слідства про необхідність взяття під варту підозрюваного йдеться, що працівники Головного слідчого управління ДБР з 12 жовтня 2023 року розслідують справу за фактом «неправомірних дій службових осіб ряду суб'єктів підприємницької діяльності та інших пов'язаних з ними осіб, які, діючи за попередньою змовою, зловживаючи своїм службовим становищем, під час дії воєнного стану шляхом укладення з Міністерством оборони України договорів зі 100% передоплатою про поставку товарів, засобів індивідуального захисту, продуктів харчування для потреб Збройних сил України, без наміру їх повного та належного виконання, заволоділи державними коштами в особливо великих розмірах».

У ході проведення слідства 15-17 листопада минулого року працівники бюро провели обшуки на території митного поста «Чайки» Київської митниці, в ході яких вилучили речове майно – комплекти спідньої білизни, сорочки, футболки та інші речі.

Постачальником майна були ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл», ТОВ «Будівельна компанія Сітіград» та ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект», а перевезення здійснювалося трьома транспортними засобами марки MAN на виконання укладених договорів з Міністерством оборони.

Слідство вважає, що Гринкевич у невстановлений час та день, але не пізніше 23 грудня, дізнався про розпочате кримінальне провадження та проведення слідчих дій відносно підконтрольних йому та його сім`ї суб'єктів господарської діяльності (ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл», ТОВ «Будівельна компанія Сітіград», ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект»), а також про вилучення майна цих суб'єктів господарювання.

У зв'язку з цим, як вважає слідство, у підозрюваного виник злочинний умисел, направлений на надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище, за повернення вилученого майна, сприяння діяльності підконтрольних суб'єктів господарської діяльності та закриття кримінального провадження.

У невстановлений слідством час та день, але не пізніше 23 грудня 2023 року, при невстановлених слідством обставинах Гринкевич дізнався номер телефону заступника керівника відділу Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань.

Приблизно о 12 год. 29 хв. 23 грудня підозрюваний зі свого номера телефону за допомогою месенджера Signal на номер телефону заступника керівника ГСУ ДБР направив повідомлення: «Доброго дня. Я (у реєстрі тут вилучене слово – ред.) від спільних друзів. Коли можна набрати?» та у подальшому в ході телефонної розмови повідомив про необхідність зустрічі.

Зі свого боку заступник керівника відділу ГСУ ДБР, не будучи знайомим із особою, яка йому телефонує, погодився на зустріч, яка сталася цього ж дня приблизно о 14-й год.

Заступник керівника відділу ГСУ ДБР зустрівся з підозрюваним на АЗС WOG, яка межує із рестораном KFC на Севастопольській площі у місті Києві. Під час зустрічі підозрюваний повідомив про необхідність сприяння службовими особами ГСУ ДБР у поверненні вилученого майна.

Після цієї зустрічі заступник керівника відділу ГСУ ДБР звернувся з рапортом про вчинення злочину до органу досудового розслідування.

Читайте також: Майно львівського бізнесмена Гринкевича арештували - ДБР

Уже 25 грудня 2023 року о 12 год. 31 хв. Гринкевич через месенджер Signal на номер телефону заступника керівника відділу ГСУ ДБР направив повідомлення такого змісту: «Христос Народився. коли бачимось?» та об 11 год. 30 хв. здійснив телефонний дзвінок, на який посадовець ГСУ ДБР не відповів.

Також 27 грудня 2023 року о 12 год. 56 хв. Гринкевич зі свого номера телефону за допомогою месенджера Signal зателефонував на номер телефону заступника керівника ГСУ ДБР, проте останній відповів повідомленням: «Доброго дня не зручно розмовляти, пишіть».

Після зазначеного, а також отримання від Гринкевича повідомлення зі змістом «Доброго. Мав зустріч з нашими друз все пояснили готов на завтра зустріт. Якщо Ок напишіть де і коли? Дякую», посадовець ГСУ ДБР і бізнесмен узгодили дату наступної зустрічі, яка мала відбутися 28 грудня.

У подальшому, 28 грудня, приблизно о 12 год. 30 хв., Гринкевич зі свого номера телефону за допомогою месенджера Signal на номер телефону заступника керівника відділу ГСУ ДБР направив повідомлення зі змістом «Доброго. На коли план зустрічі?», після чого посадовець ГСУ, діючи під контролем правоохоронних органів, погодився зустрітися о 16 год. 00 хв. на АЗС WOG на Севастопольській площі у Києві.

Цього ж дня, приблизно о 16 год. 00 хв., біля АЗС WOG бізнесмен під час зустрічі повідомив заступнику керівника відділу ГСУ ДБР про намір надати неправомірну вигоду в сумі 500 тис. дол. за сприяння підконтрольним йому суб'єктам господарської діяльності у поверненні вилученого майна.

Читайте також: Яке майно Гринкевича арештували: квартири, земельні ділянки, елітні авто та зброя

У подальшому, 29 грудня, об 11 год. 03 хв., бізнесмен за допомогою месенджера Signal на номер телефону заступника керівника відділу ГСУ ДБР направив повідомлення: «Доброго. Що по зустрічі?», після чого було досягнуто домовленості про місце зустрічі у приміщенні закладу громадського харчування VERY TASTY CAFE за адресою: м. Київ, вул. Симона Петлюри, 5.

Цього ж дня, близько 11 год. 45 хв., посадовець ДБР, діючи під контролем правоохоронних органів, зустрівся з підозрюваним. Під час зустрічі він повідомив, що приніс запропоновані ним кошти в сумі 500 тис. дол. за сприяння у поверненні вилученого майна і подальше закриття кримінального провадження.

В ході зустрічі бізнесмен надав посадовцю ДБР неправомірну вигоду в сумі 500 тис. дол. Відповідно до офіційного курсу валют, станом на 29 грудня 2023 року це становило понад 18,9 млн грн.

Після передачі вказаних грошових коштів підозрюваного затримали.

Уже 30 грудня Гринкевичу повідомили про підозру у наданні хабаря службовій особі, яка займає відповідальне становище.

Печерський райсуд столиці обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави розміром 429 млн 440 тис. грн.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони наразі проводить аудит всіх контрактів, зокрема і з тими компаніями, які можуть бути дотичними до родини Гринкевичів.

Фото: Суспільне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-