МКС міг би відкрити справу щодо злочину росіян в Оленівці - Коордштаб

МКС міг би відкрити справу щодо злочину росіян в Оленівці - Коордштаб

Укрінформ
Ефективним інструментом правосуддя у випадку з терактом росіян в Оленівці, який був скоєний наприкінці липня 2022 року, могло б бути ведення відповідного провадження Міжнародним кримінальним судом.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Олександр Марков.

За його словами, ефективним правосуддям у цьому випадку має бути притягнення до відповідальності тих осіб, які або безпосередньо віддавали наказ про застосування зброї на ураження, або притягнення до відповідальності тих командирів, начальників з РФ, які мали б забезпечити виконання норм міжнародного гуманітарного права.

“У цьому контексті ми сподіваємося — і я особисто — на те, що ефективним інструментом (у цьому питанні — ред.) могло б бути провадження у МКС. Особисто я вважаю, що наша задача спільна, громадського суспільства і держави — забезпечити ефективне правосуддя”, - зазначив Марков.

Представник Координаційного штабу розповів, що у поточних умовах, на жаль, документування такого злочину є досить складним.

Адвокат ГО “Регіональний центр із прав людини” Андрій Яковлєв заявив, що необхідно взяти до уваги, що МКС є фактично єдиним судом, який може розглядати у цьому випадку воєнні злочини або злочини проти людяності.

Читайте також: Росіяни за день до теракту в Оленівці перевели в окремий барак 193 полонених – «Азов»

“Він може тільки тоді взятися за справу, коли ми доведемо, що це не просто воєнний злочин, а злочин там, де ми не можемо розслідувати фізично, або через наявність імунітетів. Тобто, ми маємо довести причетність керівництва РФ до цієї події, щоб справа стала підсудна МКС, і він взявся за цю справу і щоб він би проводив розслідування”, - вважає Яковлєв.

Виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко поінформувала, що СБУ має проводити ретельне розслідування і, зрештою, зробити максимум, щоб потім заявити, що Україна зробила все можливе зі свого боку, і що вона не може (самостійно — ред.) вийти на всіх відповідальних, що їй потрібна допомога міжнародної спільноти.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників Азовсталі.

Читайте також: Теракт в Оленівці: ООН вважає пошкодження нехарактерними для удару HIMARS - Лубінець

За даними ОГП, вибух у колонії Оленівки був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

4 жовтня український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що у свіжому звіті ООН про права людини в Україні, де йдеться про серію вибухів у ніч на 29 липня 2022 року в колонії біля Оленівки, зазначається, що зафіксовані ушкодження, не характерні для ураження боєприпасами HIMARS.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-