Суд конфіскував у Князєва «подарунок» у вигляді оренди квартири на столичних Липках - НАЗК

Суд конфіскував у Князєва «подарунок» у вигляді оренди квартири на столичних Липках - НАЗК

Укрінформ
Печерський районний суд Києва на підставі матеріалів Національного агентства з питань запобігання корупції визнав винним колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва у порушенні встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків, зобов’язав сплатити штраф в розмірі 2 тис. 550 грн і конфіскував подарунок в сумі 906 тис. 600 грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції .

Згідно з ч. 2 ст. 23 Закону України “Про запобігання корупції”, суддям заборонено приймати подарунки, вартість яких перевищує два прожиткових мінімуми для працездатних осіб. На момент вчинення Князєвим правопорушення обмеження складало один прожитковий мінімум, що становило 2 684 грн. Подарунком, у тому числі, є майно, що передається у платне користування за ціною, нижчою від мінімальної ринкової.

Порушуючи вказану заборону, Князєв отримав подарунок у вигляді оренди квартири у Печерському районі (Липки) Києва площею 133 кв.м за ціною, суттєво нижчою від мінімальної ринкової вартості оренди житла. На підставі договору оренди нерухомого майна, укладеного наприкінці 2017 року, суддя винаймав квартиру для проживання із щомісячною платою 1 тис. грн.

Постанова суду може бути оскаржена протягом 10 днів з дня винесення і набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Як нагадали у НАЗК, 13 жовтня голова НАЗК Олександр Новіков склав протокол стосовно Князєва про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 172-5 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Загалом упродовж 2020-2023 років НАЗК склало 21 протокол (стосовно 18 суддів) за фактами виявленого конфлікту інтересів, у тому числі пов'язаного з отриманням подарунків. Це свідчить про те, що Рада суддів, яка привласнила повноваження Верховної Ради з надання роз’яснень щодо запобігання такому конфлікту інтересів, не забезпечила колег належною методичною допомогою, наголосили у НАЗК.

Умови для вчинення правопорушень зберігатимуться до приведення у відповідність із Законом “Про запобігання корупції” Порядку здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів та представників судової системи та його врегулювання, затвердженого Рішенням Ради суддів України від 4 лютого 2016 року № 2.

Як повідомляв Укрінформ, 15 травня НАБУ заявило про викриття масштабної корупції у Верховному суді. Правоохоронці затримали тодішнього голову ВС Князєва.

Під час пленуму Верховного суду 140 суддів підтримали висловлення Князєву недовіри. Також була ухвалена постанова пленуму про припинення повноважень голови ВС.

18 травня Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання Князєва під вартою.

Того ж дня ВАКС обрав ексголові Верховного суду запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 107,3 млн грн застави. Надалі Апеляційна палата ВАКС зменшила суму застави спочатку до 75 млн грн, а згодом до 55 млн грн.

7 вересня ВАКС продовжив термін тримання під вартою Князєва до 16 жовтня з можливістю внесення 55 млн грн застави.

26 вересня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила Князєва у СІЗО, але зменшила заставу до 45 млн грн.

13 жовтня ВАКС ще на два місяці продовжив дію запобіжного заходу Князєву і зменшив розмір застави з 45 млн грн до 35 млн грн.

5 грудня ВАКС продовжив дію запобіжного заходу Князєву і зменшив йому розмір застави з 35 млн грн до 27 млн грн.

21 грудня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зменшила розмір застави для колишнього голови Верховного суду з 27 до 20 млн грн.

26 грудня ВАКС обмежив строк ознайомлення з матеріалами справи до 1 березня 2024 року.

Фото: Суспільне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-