«Схема» із закупівлями снарядів: у Міноборони розповіли, як повертатимуть ₴1,5 мільярда

«Схема» із закупівлями снарядів: у Міноборони розповіли, як повертатимуть ₴1,5 мільярда

Укрінформ
У Міністерстві оборони прокоментували інформацію про викриття масштабної корупційної схеми при закупівлі боєприпасів майже на 1,5 млрд гривень.

Про це в ефірі телемарафону сказав керівник Управління преси та інформації Міністерства оборони Ілларіон Павлюк, передає Укрінформ.

«Це надзвичайно важливий випадок, коли спрацювали антикорупційні механізми Міністерства оборони, і ми спільно з СБУ виявили… І дуже швидко люди, які провели цю оборудку опинилися в кайданках. Вважаю, що це спільний успіх», - відзначив він.

Павлюк підкреслив особливий цинізм цієї оборудки: «Люди купували законтрактовані боєприпаси під час війни. Ще раз - вони намагалися їх купити з націнкою 30%. І важливо, що це могло завадити тим законтрактованим поставкам, які були, тому що вони пропонували дорожчий контракт виробникові, з іншим темпом виробництва, меншим».

Стосовно кількості осіб, причетних до цієї схеми, представник Міноборони зауважив, що це масштабний процес, адже йдеться про контракт на 1,5 мільярда, до якого було залучене ціле управління.

На запитання, чи є шанс повернути ці 1,5 мільярда до бюджету, Павлюк відповів: «Безумовно, є шанс, ми над цим працюємо. Це контракт, по якому було зроблено проплату, але жодних поставок не було. Відповідно, юристи вивчають ці механізми, як правильно розірвати контракт і повернути ці кошти».

Читайте також: Нестача боєприпасів може змусити ЗСУ больш жорстко визначати пріоритетність ділянок фронту - ISW

Водночас він висловив переконання, що створення Агенції оборонних закупівель унеможливлює в майбутньому подібні оборудки. «Тому що Міністерство оборони віддає функцію закупівель, і ці управління, які в минулому, скажімо так, генерували корупційні ризики, їх буде розформовано», - зазначив представник Міноборони.

Він наголосив, що ця нова система дозволила швидко виявити схему: «Колеги з контррозвідки і СБУ повідомили Міноборони, Міноборони миттєво провело аудит… і завдяки цьому, власне, ця оборудка не вдалася… Це свідчення успіху, свідчення того, що все робиться правильно».

Стосовно браку боєприпасів у ЗСУ, Павлюк констатував, що снарядів не вистачає не через те, що є в Україні корупціонери.

«Нестача боєприпасів – через масштаб цієї війни, вона є і в наших ворогів, і у нас. Працюємо над цим постійно, у щоденному режимі… Керівництво Міністерства оборони – міністр, заступники – працюють без вихідних. І ми постійно з партнерами проговорюємо, вони в курсі всіх наших потреб, обговорюємо ці поставки, розуміючи, що буде кожного тижня. У такій масштабній війні не буде моменту, коли ми скажемо: «Нам забагато снарядів», - зазначив представник Міноборони,

Він запевнив: у міністерстві також усвідомлюють, що потрібно отримувати, купувати, й виробляти інші способи ураження ворога: «Зокрема зараз дуже сфокусовану увагу приділяємо дронам, різним, у тому числі FPV, аби в наступному році ситуація із забезпеченням ними військ виправилася».

Читайте також: Україна наступного року може виробити навіть більше за мільйон дронів - експерт

«На жаль, у такій масштабній війні нестача боєприпасів напевно нормальна – з точки зору того, що це виклик перед західним світом, що фактично в нас настала постіндустріальна епоха, а війна – континентального масштабу. Але точно над цим працюють постійно – і без снарядів не залишимося», - запевнив Павлюк.

Як повідомлялося, Служба безпеки України у взаємодії та за сприяння міністра оборони Рустема Умєрова ліквідувала корупційну схему закупівлі боєприпасів для ЗСУ майже на 1,5 млрд гривень.

У результаті комплексних заходів у Києві правоохоронці затримали керівника одного з головних управлінь Міноборони, який виявився причетним до оборудки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-