Ексберкутівець отримав шість років тюрми за катування активістів Майдану

Ексберкутівець отримав шість років тюрми за катування активістів Майдану

Укрінформ
Колишнього співробітника спецпідрозділу «Беркут» Харківської області, який є діючим працівником поліції, засудили до шести років ув'язнення за катування протестувальників на колонаді центрального входу на стадіон «Динамо» імені В. Лобановського.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

«За результатами розгляду апеляційних скарг прокурорів Офісу генерального прокурора та представників потерпілих Київський апеляційний суд ухвалив обвинувальний вирок відносно колишнього міліціонера БМОП «Беркут» ГУМВС України в Харківській області, обвинуваченого у катуванні протестувальників на колонаді центрального входу на стадіон «Динамо» імені В. Лобановського», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що цим вироком суд апеляційної інстанції скасував виправдувальний вирок Дніпровського районного суду м. Києва, який раніше був предметом апеляційного розгляду та на підставі постанови Касаційного кримінального суду Верховного суду переглядався в апеляційному порядку повторно.

Фото: Офіс генпрокурора

Під час нового апеляційного розгляду прокурори довели вину колишнього «беркутівця», який є діючим працівником поліції, у катуванні (ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу України).

Його засудили до шести років позбавлення волі, а вирок набрав законної сили з моменту його проголошення.

Читайте також: Розслідування і слухання у судах «справ Майдану» може тривати до 20 років - прокурор

Прокурори довели, що засуджений умисно заподіяв за попередньою змовою групою осіб сильний фізичний біль, фізичне та моральне страждання двом учасникам Революції гідності шляхом нанесення побоїв, мучення та інших насильницьких дій. Це було зроблено, щоб покарати потерпілих за їхню участь у акціях протесту 20 січня 2014 року на перехресті вулиць М. Грушевського та Паркової дороги, а також з метою залякування та дискримінації їх та інших осіб.

Тоді обох протестувальників скинули з колонади. Також одного з них, який на той момент був неповнолітнім, роздягнули при температурі повітря -12°C і поранили у стегно правої ноги ножем. Після цього забризкали перцевою рідиною та примусили пройти оголеним через групу правоохоронців, співаючи гімн України. Таким чином висміювали його ідеологічні переконання. У подальшому потерпілих звинуватили в організації масових заворушень.

Обвинувальний акт стосовно інших двох співучасників цього злочину - співробітників підрозділу «Беркут», перебуває у провадженні Дніпровського районного суду м. Києва.

Читайте також: Янукович наказав стріляти по майданівцях близько 7 ранку 20 лютого - прокурор

Наразі, у зв’язку з переховуванням від суду на території Росії, їх оголошено в розшук, а судове провадження зупинено.

Як повідомляв Укрінформ, у правоохоронних органах працюють близько 20 силовиків, яким інкримінують вчинення злочинів проти учасників Революції гідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-