ООН надасть власникам житла $10 мільйонів на компенсації за прихисток переселенців - угода

ООН надасть власникам житла $10 мільйонів на компенсації за прихисток переселенців - угода

Укрінформ
Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Агентство ООН у справах біженців підписали угоду щодо реалізації програми “Прихисток”. 

Згідно з цією програмою УВКБ ООН виділить близько $10 мільйонів для надання грошової підтримки власникам житла, які безоплатно розміщують у себе внутрішньо переміщених осіб. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Мінреінтеграції.

Угоду підписали віцепрем’єрка Ірина Верещук та представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг.

“Підписання цієї угоди - переконливе свідчення того, що наші міжнародні партнери підтримуватимуть Україну й надалі. Я щиро дякую УВКБ ООН за виділення фінансування на продовження реалізації проєкту “Прихисток”. Таким чином, внутрішні переселенці зможуть скористатися тимчасовим безоплатним житлом за цією програмою і наступного року. Ця допомога є виявом людяності й справжнього партнерства", - прокоментувала Верещук.

За словами Ліндхольм Біллінг, “співпраця між УВКБ ООН та Мінреінтеграції з підтримки програми “Прихисток” є свідченням нашого прагнення допомагати вирішувати численні проблеми, з якими стикаються люди, що постраждали від війни, включно з внутрішньо переміщеними особами в межах України”.

Читайте також: ООН узимку надасть допомогу 900 000 цивільних українців

“У 2022 році УВКБ ООН підтримало близько 40 тисяч домогосподарств у межах програми “Прихисток”. Враховуючи критичну важливість цієї програми для можливості переміщених осіб знайти житло та відчути солідарність, яку виявляють сім’ї, що щедро відкрили свої домівки, ми раді підтримати програму “Прихисток” і у 2024 році”, – зазначила представниця УВКБ ООН.

Програма “Прихисток” – це найбільший соціальний проєкт, започаткований небайдужими українцями, з надання безкоштовного житла для внутрішньо переміщених осіб в Україні, який запрацював із березня 2022 року.

Постановою уряду реалізацію проєкту “Прихисток” доручено Мінреінтеграції.

У межах цієї програми житлом скористалися 3,7 мільйона внутрішніх переселенців. Власникам домогосподарств, які прихистили ВПО, вже виплачено компенсацій на загальну суму 2,6 мільярда гривень.

Агентство ООН у справах біженців працює у понад 130 країнах, захищаючи людей, які були змушені покинути свої домівки через війну, конфлікти та переслідування.

Читайте також: Школам деокупованої Херсонщини передали ноутбуки від ООН

У 2022 році агентство та його партнери охопили допомогою більш ніж 4,3 мільйона осіб в Україні. Станом на кінець листопада 2023 року – понад 2,5 мільйона осіб.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів виділив понад 20 млн грн на компенсації за безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб у закладах.

Фото: minre.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-