Юристка: слідком РФ організував викрадення українських дітей - йдеться про сотні випадків

Юристка: слідком РФ організував викрадення українських дітей - йдеться про сотні випадків

Укрінформ
Російська Федерація прагне за рахунок українських дітей вирішити власні демографічні й геополітичні питання.

Таку думку на брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ озвучила юристка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

«Я би хотіла почати з такої, можливо, досить неочевидної для нас думки, але Росії не потрібні українські діти. Росії потрібні нові російські патріоти. І тому, якщо українська дитина не захоче пройти так зване викорінення ідентичності, не стане новим російським громадянином, то в неї є лише кілька опцій. Перша - отримати як Богдан Єрмохін повістку в армію. Я впевнена, що, на жаль у майбутньому нам доведеться документувати багато й інших кейсів, і про них також уже відомо - про те, як українських дітей використовує російська армія, російські спецслужби. Нам відомо про те, що окремі випадки депортації, а мова іде про сотні насправді випадків, організовувалася слідчим комітетом Російської Федерації, який приїжджав на окуповані території і там собі в процесі якоїсь селекції за власними критеріями відбирав дітей, а потім вивозив їх у власні академії та заклади на території РФ», - сказала Рашевська.

Інша опція, яку виокремила юристка, - «слідчі ізолятори чи заклади, де тобі трішки «полікують» психіку, якщо ти, наприклад, дуже сильно плачеш, бо ти маленька дівчинка і хочеш до мами, або якщо ти дуже сильний проактивний український хлопчик, і у таборі не хочеш коритися дисципліні й слухати по чотири години російський гімн».

Читайте також: З тимчасово окупованої Херсонщини вивезли ще одну родину з дитиною

«Є ще варіант так званої «медичної евакуації», коли тобі з пораненням, яке можна було вилікувати, не нададуть належну медичну допомогу. І ти на жаль стечеш кров’ю, а потім тебе відвезуть у Білорусь, і потім понад рік про тебе не буде нічого відомо навіть твоїм родичам. Які в нас ще є варіанти? Варіантів безліч, але Російська Федерація прагне за рахунок українських дітей вирішити власні демографічні й геополітичні питання.

Але проблема в тому, що українські діти насправді не дуже то й потрібні міжнародній спільноті. Особливо чітко це почало споглядатися після 7 жовтня цього року, коли з новою потугою розгорнувся конфлікт між Ізраїлем, Палестинською автономією та Хамасом. Тоді ми постали у страшнющій ситуації - порівняння дитячих страждань: чиї діти страждають більше, адже ж викрадені Хамасом це ж не те, що викрадені Росією «російські діти», які передані в російські родини, то ж вам не в терористів сидіти», - зазначила Рашевська.

Вона підкреслила, що «це настільки безглузда ситуація», оскільки в обох випадках можна зафіксувати порушення Конвенції про права дитини, норм міжнародного гуманітарного права, міжнародні злочини.

Як повідомлялося, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець поінформував, що наразі офіційно підтверджено депортацію понад 19,5 тис. українських дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-