Герасимчук - про евакуацію родин із дітьми: Потрібна лагідна, але рішуча політика

Герасимчук - про евакуацію родин із дітьми: Потрібна лагідна, але рішуча політика

Ексклюзив
Укрінформ
Радниця-уповноважена Президента з прав дитини Дар'я Герасимчук закликає людей, які проживають на окупованих територіях і територіях ведення активних бойових дій, евакуюватися заради порятунку їх дітей.

Про це вона сказала в коментарі Укрінформу.

"Сьогодні я хочу сказати: Будь ласка, евакуюйтеся із зони бойових дій, рятуйте своїй дітей, тому що вони заслуговують на життя. А те, що зараз ми маємо в зонах бойових дій, це не життя для дитини, це не життя навіть для жодної дорослої людини. Тому діти мають виїхати разом з батьками, вони мають отримувати освіту, медичні послуги, гуманітарну допомогу і мати хоча б частинку свого живого дитинства", - зазначила Герасимчук.

За її словами, не варто засуджувати людей, які до останнього бояться залишити свої домівки, навіть живучи під постійними обстрілами, оскільки вони весь час перебувають у стресі і намагаються у своїх будинках знайти опору.

"Я прошу не засуджувати тих громадян, хто знаходиться на окупованій території, і тих, хто знаходиться у зоні бойових дій і не завжди можуть ухвалити правильне рішення стосовно виїзду, евакуації з дитиною, наприклад. Потрібно зрозуміти, що це наслідок стресу. Коли людина знаходиться в стані постійного стресу внаслідок бойових дій, вона намагається триматися за те, що дає їй опору. Її опора – зазвичай це будинок. І багато людей говорить, що залишатиметься, поки стоятиме їх будинок. От коли буде приліт в мій будинок, тоді я поїду. А до цього часу ми будемо тут, бо це наш будинок і наша земля, кажуть вони", - пояснила радниця-уповноважена з прав дитини.

Читайте також: Росіяни мають абсолютно чітку геноцидну політику щодо українських дітей - Герасимчук

За її словами, ми не можемо засуджувати таких людей, але заради дітей ми повинні в таких ситуаціях діяти рішуче, оскільки йдеться про порушення прав дитини. "Це порушення прав дитини, бо діти можуть постраждати, загинути саме через те, що батьки в стресі ухвалили неправильне рішення", - сказала вона.

Герасимчук зауважила, що Україна вивчила усі можливі механізми і документи щодо примусової евакуації дітей із зон бойових дій і небезпечних територій. В результаті було ухвалено рішення про таку примусову евакуацію дітей за рішеннями місцевої адміністрації, але в супроводі одного з батьків.

"Для нас важливо зберегти родину. Для нас важливо, щоб дитина була поруч із батьками. Дитина і так у стресі, нам не можна розлучати її зі своїми батьками", - додала вона.

Герасимчук розповіла, що, звісно, дуже часто бригади, які займаються такою евакуацією, стикаються зі спротивом, є чимало історій, коли батьки ховають своїх дітей. "Це все наслідок стресу. Тут потрібна лагідна, але рішуча політика стосовно того, щоб люди впевнилися, що їх не покинуть, коли вивезуть. Але маємо діяти рішуче, щоб врятувати дітей", - наголосила вона.

Читайте також: Росіяни вважають законним викрадення українських дітей - дослідниця

Радниця-уповноважена Президента з прав дитини також закликала усіх українських громадян, які мають родичів на окупованих територіях чи на територіях, де ведуться активні бойові дії, телефонувати до них, просити і переконувати у необхідності евакуації і в тому, що їх ніхто не покине. "Їм нададуть житло, їм нададуть можливість отримувати гуманітарну допомогу, їх підтримають. Це важливо", - додала вона.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Підставою для проведення обов’язкової евакуації є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення. Обов’язкова евакуація в примусовий спосіб дітей здійснюється у супроводі одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-