Українські водії разом із волонтерами проведуть мирну акцію біля польського Сейму

Українські водії разом із волонтерами проведуть мирну акцію біля польського Сейму

Ексклюзив
Укрінформ
Українські водії, заблоковані польськими протестувальниками, за підтримки емігрантів та волонтерів проведуть 6 грудня мирну акцію „Wspierajmy się” ("Підтримаймо один одного") біля сейму у Варшаві.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив голова ГО «Міжнародні автомобільні перевізники України» Володимир Михалевич. 

“6 рудня о 12 годині біля головного входу до польського сейму у Варшаві відбудеться мирна акція „Wspierajmy się” за підтримки волонтерів, емігрантів, Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України та ГО МАПУ (Міжнародні автомобільні перевізники України)”, - сказав Михалевич. 

Він зазначив, що звернення передбачає такі вимоги: якнайшвидше розглянути на усіх відповідних комісіях та зібраннях сейму питання розблокування перевезень на українсько-польському кордоні, що складає загрозу здоровʼю та життю людей (водіїв); створення умов для покращення експорту та імпорту між Україною та Польщею, що є взаємовигідною співпрацею та має важливе економічне значення для обох країн; також посилити протидію пропаганді у Польщі, яка сіє розбрат між людьми. 

Співорганізаторкою акції є громадська активістка, засновниця клубу торгівлі Україна - ЄС Вікторія Тріфан.

Читайте також: Через блокування на кордоні з Польщею експорт знизився на 40% - Гетманцев

“По-перше, ми хочемо, щоб польські законодавці приклали максимальні зусилля, і на найближчих засіданнях вони першочергово розглянули питання розблокування кордону, що напряму впливає на здоров’я і життя людей, мова йде про водіїв. По-друге, йдеться про сприяння і розвиток наших відносин”, - зазначила Тріфан у коментарі Укрінформу.

За її словами, торік Польща експортувала до України на рекордну суму – 10 млрд доларів, чого не було за всю історію двосторонніх відносин. Відтак, політика Польщі повинна бути спрямована на максимальний розвиток відносин, а не їх погіршення.

“І третє наше прохання: щоб політики спрямували більше зусиль на протидію російській пропаганді”,- зазначила активістка.

Тріфан додала, що як підприємиця, яка постійно працює у транспортній сфері, вона знає, що українські перевізники не можуть їздити всередині ЄС, що польські перевізники не їздять до України, і це - лише пропаганда.

“Має бути протидія цій пропаганді, і ми хотіли б привернути до цього увагу, щоб польська влада звернула на це увагу, адже це створює величезну проблему і суперечки між українцями і поляками”, - констатувала активістка.

Вона висловила сподівання, що до учасників мирної акції вийде хтось з польських законодавців. Українські активісти хочуть передати листа з проханням українських організацій до маршалків Сейму і Сенату РП.

Читайте також: У черзі на кордоні з Польщею стоять 2,5 тисячі вантажівок - Демченко

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова - Краківець”, “Гребенне - Рава-Руська”, “Дорогуськ - Ягодин”. Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня. 23 листопада польські аграрії долучилися до протесту і, висуваючи свої вимоги, розпочали блокування руху вантажного транспорту на пункті пропуску "Медика – Шегині" поблизу Перемишля. Станом на ранок 4 грудня у чергах на перетин кордону з Польщі в Україну очікували 2500 вантажівок. Блокування триває.

Фото: Imago/R. Unkel

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-