Центри правової допомоги вже опрацювали понад 32 тисячі звернень від військових і ветеранів

Центри правової допомоги вже опрацювали понад 32 тисячі звернень від військових і ветеранів

Укрінформ
З початку повномасштабного вторгнення РФ до жовтня 2023 року системою безоплатної правової допомоги опрацьовано понад 32 тисячі звернень від військовослужбовців та ветеранів війни.

Про це в Медіацентрі Україна - Укрінформ під час експертного обговорення проєкту «Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області» повідомила представниця Координаційного центру з надання безплатної правничої допомоги Олександра Калініченко.

«Ветерани війни і члени сімей загиблих/померлих ветеранів, члени сімей загиблих/померлих захисників та захисниць України, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, мають право на всі види вторинної правової допомоги – захист у кримінальних провадження, представництво інтересів у судах та складення документів процесуального характеру, саме те, з чим ми йдемо до суду. Окремою категорією йдуть військовослужбовці, в яких виникають питання щодо отримання статусу ветерана війни. І вони також мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу від держави з питань, що пов’язані з отриманням цього статусу. Можу сказати, що з початку повномасштабного вторгнення до жовтня 2023 року системою опрацьовано понад 32 тисячі звернень від військовослужбовців та ветеранів війни», - повідомила Калініченко.

Серед найбільш актуальних питань, з якими звертаються по допомогу військові – отримання грошової допомоги належного розміру, всі види щорічних виплат, багато питань щодо звільнення з військової служби за сімейними обставинами, за станом здоров’я тощо. Також є актуальні питання призначення та перерахунку пенсій, згідно з довідками про грошове забезпечення, реалізація права на соціальне забезпечення ветеранів війни (комунальні послуги, квартирний облік тощо).

За словами Калініченко, по допомогу громадяни можуть звернутися безпосередньо, адже по всій території країни діють бюро правової допомоги. Крім того, в багатьох органах державної та місцевої влади є дистанційні пункти доступу до правової допомоги, де можна проконсультуватись з юристом. Такі пункти працюють у військових госпіталях, де це можливо, в ТЦК та інших організаціях.

Читайте також: У Харкові стартував проєкт безоплатної юридичної допомоги для ветеранів і військових

«Загалом є майже 200 точок доступу, окрім стаціонарних. Можна зателефонувати на нашу лінію 0800-213-103 і проконсультуватися. Це безкоштовна «гаряча лінія», нічого сплачувати за це не треба. Окрім того, є Телеграм чат-бот, скоро готується чат-бот для Signal», - повідомила представниця центру безоплатної правової допомоги.

Учасники експертного обговорення також розглянули спектр проблем у медичній сфері, з якими стикаються українські військові. Серед них – проблеми протезування, проходження ВЛК, евакуація поранених з лінії фронту на всіх етапах, неякісне комплектування аптечок, підготовка бойових медиків, юридичні проблеми з медичною документацією та лікування за кордоном.

Громадські організації, які брали участь у заході, домовилися координувати свої зусилля, аби зрушити з місця вирішення всіх окреслених проблем.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні розпочалося надання послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам на базі військових частин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-