Зеленський закликав українців запалити свічки пам'яті на вшанування жертв голодоморів

Зеленський закликав українців запалити свічки пам'яті на вшанування жертв голодоморів

Відео
Укрінформ
Поки українці запалюватимуть свічки на вшанування пам'яті жертв голодоморів - не згасне пам'ять про предків, яких цілеспрямовано і цинічно штовхнули в обійми голодної смерті через те, що вони українці.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у зверненні з нагоди відзначення Дня пам'яті жертв голодоморів, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні, як і завжди, рівно о 16-й годині, ми запалимо свічки пам’яті. Чимало хто – зі своїми родинами, своїми дітьми, онуками. Хтось із маленьких українців побачить цю свічку вперше. Запитає про неї. І ми розкажемо їм історію. Ця свічка розповість їм історію, яку вони повинні знати, пам’ятати, передавати своїм дітям та онукам. А ті – своїм дітям і онукам. І допоки ми будемо запалювати цей вогонь, не згасне спогад про мільйони наших предків, яких цілеспрямовано, підготовлено й цинічно штовхнули в обійми голодної смерті. Через те, що вони українці", - сказав він.

Відео: ОПУ

За словами Зеленського, мільйони наших предків штовхнули у обійми голодної смерті і через те, що вони становили ідеологічну і класову загрозу для імперського утворення, через те, що вони були за духом вільними людьми, а отже вважалися небезпечними для режиму і його геополітичних намірів.

"І тоді по хатах ходили озброєні загони й забирали все, що можна було їсти. І тоді селяни падали на коліна, благали залишити бодай якусь крихту для дітей, але нелюди були невблаганні. І тоді на очах у рідних тихо згасали бабусі й діди, батьки, рідні, які відмовлялися їсти, "щоб дітям було більше". І тоді зникали цілі сім’ї, роди, вулиці й села", - нагадав він.

Читайте також: Зеленський у День пам’яті жертв голодоморів: Нас хотіли винищити - не змогли

Президент назвав це трагедією, де були не лише мільйони вбитих, а й мільйони ненароджених.

"Трагедія, через яку сьогодні ми плачемо й мовчимо так тихо, що це має чути весь світ. Так звучить український біль", - зазначив глава Української держави.

Він сказав, що ніхто не знає точної відповіді на питання, скільки людей, заморених голодом, просто падало в полі, на дорозі, у себе на подвір’ї, скількох не знайшли, а скількох не шукали.

"Коли вожді мали одну потребу – щоб усі мовчали, а рідні не мали ні змоги, ні сил шукати і доводити правду, а далі – шукати вже було нікому. Скільки їх? Точної відповіді на це питання ніхто не знає. Як і відповіді на інші питання. Як можна хотіти вбити цілий народ, стерти цілу націю? Як можна відбирати в людей останнє? Останні харчі, останні засоби до існування, останню надію на життя й шанс на порятунок. Нормальні люди не здатні цього уявити й збагнути", - переконаний Зеленський.

Читайте також: Росія здійснила свідомий терор напередодні роковин Голодомору - Зеленський

Він зазначив, що є те, що українці точно знають - те, що їх прагнули винищити, упокорити, замордувати - і не змогли.

"Від нас хотіли приховати правду і замовчати страшні злочини назавжди. Не змогли. Нас хотіли заплутати, ввести в оману, зробити так, щоб ми не вірили, сумнівалися, не пам’ятали, а тому пробачили. Не змогли. І сьогодні з глибоким сумом, повагою ми вшановуємо пам'ять про мільйони наших людей", - наголосив глава Української держави.

Як повідомлялося, у суботу, 25 листопада, в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів.

Цей День пам'яті відзначають щороку у четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років.

Українці у ХХ сторіччі пережили три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-