Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Яким є прапор ОУН часів полковників Євгена Коновальця та Андрія Мельника

Яким є прапор ОУН часів полковників Євгена Коновальця та Андрія Мельника

Блоги
Укрінформ
Робота над його створенням розпочалася у 1929 році, одразу ж після заснування ОУН на установчому конгресі у Відні

У журналі «Розбудова Нації» було розміщено оголошення про конкурс на герб і прапор ОУН. А згодом опубліковано рішення про затвердження герба ОУН. Зокрема, повідомлялося, що ухвалено рішення вважати гербом ОУН проєкт, який подав художник Р.Лісовський: стилізований золотий тризуб, у якого середній елемент – у формі двосічного меча. За ним закріпилася назва «націоналістичний тризуб».

«Націоналістичний тризуб» став центральною композицією прапора ОУН. У підпільних умовах, в яких довгі роки діяла ОУН, використовувати прилюдно та навіть зберігати прапор було небезпечно. Однак прапор ОУН використовували у 1938–1939 рр. на Закарпатті як прапор «Карпатської Січі», в лавах якої члени ОУН боролися за незалежність Карпато-Української держави.

На IV Великому зборі українських націоналістів 1955 р. прийнято Правильник церемоніалу, де подано опис емблеми прапора, печатки ОУН. «Прапор ОУН є блакитний, зі золотим тризубом з мечем в центрі полотнища. Довжина полотнища 6 одиниць, широта 4 одиниці. Виміри полотнища 120×120 см. Тризуб вміщений в центрі».

Бійці батальйону генерала Кульчицького складають присягу на прапорі ОУН
Бійці батальйону генерала Кульчицького складають присягу на прапорі ОУН

Остаточно організаційний прапор ОУН затверджено у 1964 р. на V Великому зборі українських націоналістів: «Прапором Організації Українських Націоналістів і її бойових формацій в Україні був блакитний прапор з золотим Тризубом з мечем, уміщеним в центрі полотнища. Під цим прапором ОУН і її військова формація – Карпатська Січ – ішла від перемоги до перемоги й від жертви до жертви. У 25-ліття Зриву Карпатської України V ВЗУН приймає на вічні часи для ОУН як її прапор – блакитний прапор з націоналістичним Тризубом у центрі».

Після легалізації ОУН у незалежній Україні прапор ОУН 24 вересня 1993 р. зареєструвало Міністерство юстиції України.

Перший прапор ОУН ручної роботи був виготовлений у Європі ще за життя полковника Євгена Коновальця. Через небезпеку його втрати також виготовлено аналогічний прапор, який, власне, зберігся до наших днів і який використовували структури ОУН за кордоном.

У 2013 році відомий діяч ОУН Степан Касіян з Великобританії привіз реліквію в Україну й передав її нам на зберігання.

29 вересня 2013 року в Києві відбулося урочисте освячення прапора УВО-ОУН, а 5 лютого 2019 року прапор ОУН урочисто внесено до Верховної Ради України під час розгляду законопроєкту про державне визнання ОУН і УПА.

Богдан Червак
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-