Фахівці не пов'язують дитячі суїциди з соцмережами чи роботою ворожих спецслужб

Фахівці не пов'язують дитячі суїциди з соцмережами чи роботою ворожих спецслужб

Укрінформ
Дитячі суїциди, які сталися останнім часом, не пов'язані з впливом соціальних мереж або ворожих спецслужб.

Таку думку на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ висловила членкиня кібердивізіону Національної психологічної асоціації Регіна Попова.

"На цей раз це не вплив соцмереж і різних груп. Ми вперше з 2019 року повернулися до класичного нормального навчального процесу (мається на увазі очне навчання в тих регіонах, де дозволяє безпекова ситуація - ред.). І ці суїциди збіглися з контрольними, іншими навантаженнями. Був COVID-19, було дистанційне навчання, і зараз велике навантаження, з яким можливо вони (діти - ред.) не справилися. Але не забуваємо про сон, їжу, про базові потреби , а вже потім говоримо про психологію. Якщо кажемо про сон, то не треба його недооцінювати, тому що через ракетні атаки, тривоги дуже багато порушень сну у дітей", - сказала Попова.

Вона додала, що за оцінками ГО "Ла Страда", яке має гарячу лінію 116 111 для дітей та молоді, досі є звернення до фахівців щодо суїцидальної поведінки дітей та молоді, які раніше були учасниками груп смерті в соцмережах та виконували якісь завдання за вказівками координаторів. Однак, як зацитувала Попова експерта "Ла Стради", зараз такі звернення поодинокі.

"Часто діти почуваються самотніми, тому їм здається, що єдиним виходом є суїцид. Саме тоді, на їх думку, батьки чи друзі зможуть зрозуміти, що вони втратили щось важливе у своєму житті", - сказала Попова.

Вона зауважила, що порушення сну мають дуже великий вплив на емоційний стан у дітей і великі наслідки. Це можуть бути як перепади настрою, депресії, так і суїцидальні думки.

Тому, за словам експертки, насамперед необхідно впорядкувати базові потреби, налагодити сон. Якщо цього не вдається зробити, потрібно звертатися до фахівців.

Читайте також: Поліція Києва спростовує інформацію про самогубства підлітків у різних районах міста

Як зазначила на пресконференції психологиня фонду «Голоси дітей» Оксана Писарєва, перестороги щодо впливу на дітей інформаційного простору, соціальних мереж пов'язані насамперед з тим, що цю сферу важко контролювати, особливо в побутовому житті.

Натомість, за словами експертки, вплив на емоційний настрій дітей може бути як через повернення в умовах війни до очного навчання, так і через неповернення до такого навчання.

"З одного боку, хтось повернувся до довоєнного життя, але війна не закінчилася. Плюс йде порівняння з минулим роком, все нагадує про минулий рік. Ми всі пам'ятаємо, якими були минулорічні жовтень та листопад в Києві. Це тригерить дитину і нагадує той жах, розпач, в якому був підліток і в якому були батьки. Тобто фон сам по собі тривожний. А дитина, підліток наче має дорослий досвід, але як з цими почуттями поводитися не знає. І якщо вона не знаходить підтримки...", - сказала Писарєва.

Як радять еспертки, батьки мають звертати увагу на те, з ким, в яких соцмережах діти спілкуються, слідкувати за їхнім станом, сном, харчуванням, але робити це в спілкуванні, з турботою, проговорювати важливі речі, в тому числі і ті емоції, які дитина переживає в цей момент, висловлювати довіру до дитини.

Читайте також: Діти і психологія: наслідки пережитого і звичайні лінощі. Як знати, коли звертатися по допомогу

Як повідомлялося, у столиці на початку жовтня внаслідок падіння з 24-го поверху загинули двоє підлітків. 9 жовтня в Деснянському районі столиці правоохоронці виявили тіла двох неповнолітніх дівчат із ознаками падіння з висоти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-