Вплив війни: як оцінюють українці свій добробут

Вплив війни: як оцінюють українці свій добробут

Опитування
Укрінформ
Попри значне зниження доходів і підвищення рівня безробіття загальна самооцінка становища родини в Україні залишається приблизно на такому ж рівні, як і до повномасштабного вторгнення РФ.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані всеукраїнського опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 26 травня – 5 червня 2023 року.

Як зазначається у пресрелізі, об’єктивно фінансова ситуація українців після початку повномасштабної війни дуже сильно погіршилася. Нещодавнє опитування КМІС показує, що 64% українців відчувають зниження доходу, а 27% унаслідок вторгнення втратили роботу, значна кількість втратили майно і житло.

Водночас як зазначають у КМІС, самооцінка населенням свого добробуту практично не змінювалася після російського вторгнення і тримається на приблизно подібному рівні. Зокрема, частка респондентів з дуже низьким рівнем фінансового становища (їм не вистачає грошей навіть на їжу) становила 9% перед вторгненням, а станом на травень 2023 року становить 7%.

Читайте також: Більшість українців позитивно оцінюють дії місцевої влади - Корнієнко

"Утім, потрібно враховувати, що зараз ще є 33% респондентів з низьким добробутом (їм вистачає грошей на їжу, але купувати одяг вже важко – ред.), тобто загалом наразі в Україні 39% мають "дуже низький" або "низький" добробут (перед вторгненням аналогічний показник становив 41%)", – констатують у КМІС.

Частка людей з "середнім" добробутом (коли вистачає грошей на їжу та одяг, і люди можуть дещо відкладати, але цього не вистачає, щоб купувати дорогі речі, такі як холодильник або телевізор) у період між лютим 2022 року і травнем 2023 року була доволі стабільною – на рівні 35-36%.

Частка людей з "високим" добробутом (вони можуть дозволити собі купувати деякі дорогі речі, такі як телевізор або холодильник; а також ті, хто можуть дозволити собі купити все, що захочуть) становила 22% перед вторгненням, після вторгнення знизилася до 16-17%, але станом на травень 2023 року повернулася до рівня 23%.

Читайте також: Захищати Україну зі зброєю в руках готові 29% громадян

"Попри об’єктивне зниження доходів двох третин населення України самооцінки добробуту майже не змінилися, бо запити людей під час війни суттєво знизилися, вони частіше задовольняються тим, що мають, і вважають, що їм вистачає на їжу чи одяг навіть за істотного зниження доходів", – зазначають у КМІС.

Як зауважив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи результати опитування, самооцінка населенням свого фінансового становища є важливим виміром стійкості, оскільки Росія не відмовляється від ідеї "організувати" в Україні гуманітарну катастрофу та соціально-економічний колапс для того, щоб примусити до капітуляції.

"Утім, попри значне зниження рівня доходів і підвищення рівня безробіття, загальна самооцінка становища родини, як ми бачимо, залишається на такому ж рівні, як і до вторгнення. Завдяки власним фізичним та емоційним ресурсам та волі до перемоги, а також завдяки потужній підтримці наших західних друзів українці демонструють стійкість у перенесення складнощів сьогодення для досягнення омріяної мети – вигнання ворогів, відбудови України та повноцінного приєднання до європейської родини”, – додав він.

Читайте також: 94% громадян пишаються українським паспортом

КМІС провів власне всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус" методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 2013 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (від 18 років) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). Опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%; 2,1% – для показників, близьких до 25%; 1,5% – для показників, близьких до 10%; 1,1% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Водночас у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-