Неонатальний скринінг: уряд перенаправив понад 45 мільйонів до Охматдиту

Неонатальний скринінг: уряд перенаправив понад 45 мільйонів до Охматдиту

Укрінформ
Кабінет Міністрів спрямував 45 млн грн для забезпечення Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» реагентами та витратними матеріалами, необхідними для впровадження державного проєкту системи розширеного неонатального скринінгу.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я, передає Укрінформ.

Зазначається, що відповідно до постанови «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоровʼя на 2023 рік», буде забезпечено перерозподіл коштів на суму понад 45,5 млн грн. Така потреба виникла у зв'язку з початком роботи у квітні двох регіональних центрів неонатального скринінгу - в Харкові та Кривому Розі.

“Перерозподіл коштів планується шляхом зменшення обсягу видатків споживання на понад 45,5 млн грн за бюджетною програмою КПКВК 2301040 «Громадське здоровʼя та заходи боротьби з епідеміями» та збільшення обсягу видатків споживання на 45,5 млн грн за програмою 2301110 «Спеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоровʼя», - ідеться в повідомленні.

НДСЛ «Охматдит», як найбільша спеціалізована дитяча клініка, виконує функцію регіонального центру неонатального скринінгу для північних регіонів України (м. Київ, Київська, Вінницька, Житомирська та Рівненська області) та експертного центру неонатального скринінгу для новонароджених з усіх регіонів України, в яких виявлено позитивні результати первинного скринінгу.

Читайте також: Медичну реабілітацію передчасно народжених дітей проводять у 128 лікарнях – МОЗ

Як повідомлялося, масштабний державний проєкт розширеного неонатального скринінгу було запущено у жовтні 2022 року. Він передбачає виявлення 21 рідкісного захворювання у новонароджених дітей. Неонатальний скринінг проводиться усім без винятку новонародженим у неонатальний період життя, частіше за все в пологовому будинку.

Раніше в Україні усі новонароджені безоплатно перевірялися на 4 спадкові хвороби: гіпотиреоз, фенілкетонурія, адреногенітальний синдром та муковісцидоз.

Пілотний запуск стартував у 12 регіонах: м. Києві, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-