Медичну реабілітацію передчасно народжених дітей проводять у 128 лікарнях – МОЗ

Медичну реабілітацію передчасно народжених дітей проводять у 128 лікарнях – МОЗ

Укрінформ
Реабілітація протягом перших трьох років життя для немовлят, які народились передчасно та/або хворими, проводять у 128 лікарнях України.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Медична реабілітація дітей до трьох років, які народились передчасно та/або хворими, є безоплатною у всіх медзакладах України, які мають договір із НСЗУ. Таких лікарень налічується 128 по всій країні. Найбільше – у Києві, Дніпропетровській та Львівській областях", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що така допомога надається в межах пакету Програми медгарантій «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Для тих, хто потребує подальшої реабілітації, передбачено пакет «Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя».

В МОЗ зауважують, що батьки можуть обрати будь-яку лікарню, яка має договір з НСЗУ за цим напрямком, незалежно від місця реєстрації дитини. Отримати таку меддопомогу можна за направленням лікаря первинної ланки, з яким укладена декларація, за направленням лікуючого лікаря, у разі переведення з іншого медичного закладу чи підрозділу лікарні.

Читайте також: Україна отримала як гумдопомогу медобладнання, ліки та засоби для немовлят

У межах пакета безоплатними для пацієнтів-дітей є:

  • робота мультидисциплінарної реабілітаційної команди – від первинного огляду та консультації спеціаліста, постановки реабілітаційного діагнозу і формування індивідуальної програми реабілітації до власне надання послуг з реабілітації;
  • лабораторні та інструментальні обстеження;
  • послуги з реабілітації курсами незалежно від місця проживання дитини;
  • консультування дитини лікарями інших спеціальностей відповідно до її стану;
  • спеціальний скринінг на виявлення розладів аутичного спектра;
  • харчування дитини в стаціонарі;
  • підбір та адаптація спеціального обладнання та засобів альтернативної комунікації для дитини та інше.

Батьки/доглядачі маленьких пацієнтів безоплатно можуть отримати: психологічний супровід; навчання особливостей догляду за дитиною та її розвитком, запобігання можливим ускладненням та дотримання рекомендацій на всіх етапах надання допомоги; навчання використання спеціального обладнання для дитини та засобів альтернативної комунікації в природному середовищі тощо.

Читайте також: В Україні стартувала програма розширеної перевірки немовлят на рідкісні захворювання

Повний перелік безоплатних послуг, які включені в пакет, доступний на сайті НСЗУ у розділі «Вимоги 2023» (п. 30 «Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя»). 

Як повідомлялося, в Програмі медичних гарантій на 2023 рік передбачено 39 пакетів медичних послуг. Бюджет ПМГ становить понад 142 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-