Усі українські сайти повинні мати стартову сторінку державною мовою - Кремінь

Усі українські сайти повинні мати стартову сторінку державною мовою - Кремінь

Єдині новини
Укрінформ
Усі українські інтернет-сайти повинні мати стартову сторінку українською мовою.

Про це розповів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі телемарафону "Єдині новини", повідомляє Укрінформ.

"Все, що перебуває на території України у різних сферах і стосується громадян України, має бути забезпечене українською мовою. Це діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування, освіта, сфера обслуговування, Інтернет - все має бути українською мовою. Коли ви заходите до Інтернету, то стартова сторінка усіх сайтів українських має бути українською мовою. У кого цього немає, це порушення мовного законодавства, і треба сигналізувати на адресу нашого Секретаріату. Ми будемо вживати відповідних заходів реагування", - сказав Кремінь.

Він зазначив, що з початку року до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 1650 звернень про недотримання мовного законодавства, і третина з них стосується якраз відсутності стартової сторінки українською мовою у користувацьких інтерфейсах. "Це інтернет-магазини, сайти окремих медіа. По усіх них ми працюємо і приводимо їх до норм закону. У нас є факти накладення санкцій у вигляді попереджень або штрафів. Це абсолютно дієво", - пояснив Кремінь.

Він нагадав, що відповідна норма запрацювала з 16 липня 2022 року, і фактично рік, як Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови контролює цей процес, застосовуючи норми Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Читайте також: Кремінь закликав усунути порушення мовного закону при розміщенні зовнішньої реклами

Як повідомляв Укрінформ, 16 липня 2022 року набули чинності нові норми мовного закону, що збільшили присутність української мови в публічному просторі та зміцнили її статус як державної. Ці норми регламентують використання державної мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно, що пів року. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-