Кремінь закликав усунути порушення мовного закону при розміщенні зовнішньої реклами

Кремінь закликав усунути порушення мовного закону при розміщенні зовнішньої реклами

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав міських голів внести зміни до правил благоустрою населених пунктів, щоб інформація для загального ознайомлення і зовнішня реклама подавалася державною мовою.

Про це повідомляє пресслужба уповноваженого, передає Укрінформ.

“Вкотре закликаю міських голів усунути порушення мовного закону при розміщенні зовнішньої реклами та вивісок: внести зміни до правил благоустрою, а розміщену недержавною мовою рекламу та вивіски - демонтувати. Окрім цього, наголошую на важливості тісної взаємодії місцевої влади та суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах реклами, надання послуг чи торгівлі задля ефективної роботи та недопущення порушень”, - сказав Кремінь.

Читайте також: Кремінь закликає до фіксації злочину лінгвоциду у Кримінальному кодексі

Зазначається, що 2023 року до Секретаріату Уповноваженого надійшло 123 звернення громадян щодо ознак недотримання мовного законодавства при розміщенні зовнішньої реклами та вивісок. Найбільше повідомлень про порушення стосувалися Києва (46), Харківської (32) та Одеської (15) областей. А також Дніпропетровської, Чернігівської, Київської, Миколаївської та Полтавської областей.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Читайте також: Програми розвитку української мови мають бути на всіх деокупованих територіях - Кремінь

14 липня 2021 року Велика палата Конституційного Суду України визнала конституційним мовний закон. З 16 липня 2021 року набули чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою унормовано застосування державної мови у сфері культури.

З 16 січня 2022 року набула чинності стаття 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка регламентує використання державної мови у сфері друкованих засобів масової інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-