Україна розслідує роль Білорусі у депортації українських дітей

Україна розслідує роль Білорусі у депортації українських дітей

Укрінформ
Україна розслідує ймовірну роль Білорусі в примусовому переміщенні українських дітей з тимчасово захоплених Росією територій.

Про це заявили Reuters в Офісі генпрокурора України, передає Укрінформ.

«Факт та обставини вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій України до так званих оздоровчих таборів у Білорусі наразі розслідуються в межах зазначеного кримінального провадження», — повідомили в Офісі генпрокурора.

Там також зазначили, що розпочате кримінальне провадження за фактом примусового перевезення/депортації понад 19 тисяч дітей з окупованих Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Харківської областей, зокрема до Білорусі.

Ця заява зроблена після повідомлення білоруської опозиції в екзилі про те, що 2150 українських дітей, у тому числі дітей-сиріт віком від 6 до 15 років, були вивезені до так званих оздоровчих таборів і санаторіїв на території Білорусі.

Читайте також: В ООН розуміють, що покарання російських злочинців запобігатиме майбутнім конфліктам – Кислиця

Білоруська опозиція стверджує, що українських дітей вивозили в білоруський санаторій «Золоті Піски» в Гомельській області та санаторно-курортний табір «Острошицький Городок» у Мінській області.

З підконтрольних Росії територій України дітей автобусом доставили в РФ, а потім потягом до Білорусі, заявили в опозиції.

«Лукашенко особисто віддав розпорядження про передачу дітей-сиріт в Білорусь та сприяв їхньому приїзду фінансовою та організаційною підтримкою», – йдеться в повідомленні.

В офісі Лукашенка не відповіли на запит агентства щодо оприлюднених фактів депортації.

Читайте також: росія збільшила депортації та викрадення людей в Україні - Кислиця в Радбезі ООН

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт Путіна та російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

Президента РФ та його уповноважену підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, із захопленої території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-