Українські судді у Гаазі взяли участь у конференції щодо розгляду міжнародних злочинів

Українські судді у Гаазі взяли участь у конференції щодо розгляду міжнародних злочинів

Укрінформ
Сім українських суддів відвідали Гаагу із навчальним візитом, а також взяли участь у міжнародній конференції щодо розгляду міжнародних злочинів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, з 18 до 21 квітня 2023 року делегація з 7 українських суддів Верховного суду та перших інстанцій відвідала Гаагу з навчальним візитом на тему розгляду справ про міжнародні злочини. Візит організовано Програмою USAID “Справедливість для всіх” у співпраці з Ассер Інститут в рамках проєкту МАТРА-Україна.

За час візиту українські судді зустрілись з колегами із Міжнародного кримінального суду (МКС) і Верховного суду Нідерландів, представниками Агентства Європейського Союзу з питань співробітництва у сфері кримінальної юстиції (Eurojust), Ради з питань юстиції, Служби державного обвинувачення, міністерств закордонних справ, юстиції і безпеки Нідерландів, посольства України, а також муніципалітету міста Гаага. Українська делегація також взяла участь у міжнародній конференції щодо розгляду міжнародних злочинів, яку організувало Бюро з міжнародних злочинів Нідерландського окружного суду Гааги 20-21 квітня 2023 року.

“Збройний конфлікт на території України поставив перед юридичною спільнотою чимало викликів – від розгляду кримінальних проваджень про воєнні злочини до злочинів проти довкілля. Питання засобів та джерел доказування, визначення розміру шкоди, так само як і проблеми юрисдикції були предметом обговорення з колегами з різних країн, включаючи такі держави, як Боснія і Герцеговина та Німеччина. Врахування їхнього досвіду та вивчення кращих міжнародних практик безперечно сприятиме якнайшвидшому ефективному переслідуванню згаданих явищ відповідно до принципу верховенства права, як і належить демократичній державі”, - зазначила суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області Тетяна Шевиріна.

Під час візиту українські судді обговорили з колегами особливості розгляду справ про міжнародні злочини національними судами, підходи до застосування міжнародного права в національній практиці, етичні питання, що стосуються захисту жертв та свідків у справах про воєнні злочини, а також ознайомились з найкращими міжнародними практиками судового розгляду в таких справах.

Читайте також: Штати відправлять до Гааги прокурора, який зосередиться на злочинах рф проти України

Як повідомляв Укрінформ, станом на 19 квітня Генеральна прокуратура України вже зареєструвала близько 80 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими військами і ця кількість стрімко зростає, особливо після звільнення тимчасово захоплених територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-