Мовний омбудсмен: В Україні діє понад 400 майданчиків з вивчення української мови

Мовний омбудсмен: В Україні діє понад 400 майданчиків з вивчення української мови

Укрінформ
В Україні на сьогодні діє понад 400 майданчиків з опанування української мови.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Нещодавно на сайті уповноваженого ми оновили інформацію про безкоштовні курси, розмовні клуби, інтернет-ресурси для опанування та підвищення рівня володіння українською мовою. Це близько 415 локацій, які ми можемо запропонувати громадянам України”, - зазначив Кремінь.

За його словами, влада на місцях охоче долучилася до створення розгорнутої мережі безкоштовних мовних курсів, затверджувала обласні, міські програми з популяризації державної мови.

Говорячи про опитування щодо розвитку української мови, яке стартувало у додатку “Київ Цифровий” і триватиме до 31 січня, уповноважений висловив сподівання, що Київ демонструватиме всій Україні, як треба поліпшувати мовну ситуацію.

Читайте також: Секретаріат мовного омбудсмена перевірить компанію, яка відмовила дівчині у співбесіді українською

“Столиця повинна залишатися законодавцем мовної моди. Сподіваюсь, що результатами цього опитування стане прийняття на найближчій сесії Київської міської ради запланованої мовної стратегії, як і відповідної міської програми. Громадяни зараз хочуть дієвих, чітких механізмів з боку місцевої влади. А це і безкоштовні курси, і локації, які пов’язані із підвищенням мовних компетенцій, в тому числі і для охочих скласти іспит на рівень володіння державної мови”, - зазначив мовний омбудсмен.

У контексті українізації громадського простору столиці уповноважений наголосив, що йдеться не лише про перейменування вулиць.

“Перейменувати вулицю добре, але очистити місто Київ від залишків радянського минулого - серед ключових завдань місцевої влади. Пам’ятники, які пов’язані з радянським тоталітарним минулим - маркери колишніх епох. Тож тут не може бути жодних компромісів. Ми повинні використати цей момент для того, щоб повернути Україні її справжнє обличчя!” - переконаний Кремінь.

Як повідомлялося, у Подільському районі Києва вулицю Орську перейменовано на честь українського письменника Василя Мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-