Червоний Хрест досі не має доступу до депортованих у росію українців

Червоний Хрест досі не має доступу до депортованих у росію українців

Укрінформ
Міжнародний комітет Червоного Хреста досі веде переговори з російською стороною про доступ до вивезених в рф українців і тому володіє "недостатньою інформацію" щодо їх долі.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю швейцарському виданню NZZ сказав операційний директор МКЧХ Домінік Стілгарт.

"Ми досі ведемо переговори з росіянами про доступ до українських біженців у росії. У нас недостатньо інформації про те, що там насправді відбувається. Можна припустити, що росія – як і майже кожна воююча сторона – проводить так звані перевірки: затримуються бійці, ймовірно, і цивільні, які працювали на українську владу", - зазначив Стілгарт.

Операційний директор МКЧХ наголосив, що обидві ці групи людей захищені міжнародним правом, а тому, наприклад, їх не можна катувати чи вбивати. "Але якщо цього дотримуватися, то куди потім потрапляють ці люди? Ми цього не знаємо", - додав він.

Поруч із цим, Стілгарт відкинув обвинувачення МКЧХ у взаємодії з російською владою у питанні депортації українців на територію росії, що прив’язувалося до зустрічі президента МКЧХ Петера Мауера та відкриття офісу МКЧХ у Ростові. За його словами, Міжнародний комітет Червоного Хреста "ніколи не візьме людей нікуди проти їхньої волі".

Читайте також: ООН і Червоний Хрест направили черговий гумконвой для евакуації із «Азовсталі»

Операційний директор МКЧХ також висловив сподівання, що успішна операція з евакуації цивільних людей з "Азовсталі" в Маріуполі "посприяє подальшій евакуації, адже тепер обидві сторони переконалися, що це працює". "Сподіваємося, що зараз ми зможемо розвинути цей мінімум довіри", - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент України Володимир Зеленський заявив, що понад 500 тисяч українців були депортовані до віддалених регіонів росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-