ООН і Червоний Хрест направили черговий гумконвой для евакуації із «Азовсталі»

ООН і Червоний Хрест направили черговий гумконвой для евакуації із «Азовсталі»

Укрінформ
Організація Об'єднаних Націй планує зібрати понад 2 млрд доларів для допомоги українським біженцям і тим, хто потребує допомоги вдома, а також сподівається вивезти ще певну кількість людей із заблокованого росіянами Маріуполя.

Про це заявив заступник генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй і координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс на Конференції донорів для допомоги Україні, що відбувається в четвер у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

Гріффітс розповів про спільну з Міжнародним комітетом Червоного Хреста операцію з евакуації людей з Маріуполя.

Так, понад 100 людей були вивезені з «Азовсталі». Учора вдалося забрати понад 340 цивільних з різних частин міста, зазначив він.

Читайте також: Під посольством Туреччини у Варшаві закликали Ердогана врятувати людей з «Азовсталі»

«Сьогодні, зараз, конвой прямує до «Азовсталі», де має бути завтра вранці. Сподіваємося забрати тих, хто залишився в цьому пеклі, та доставити їх у безпеку», - заявив заступник генсека ООН. Він відзначив надзвичайну складність цієї операції.

Гріффітс наголосив на солідарності з Україною і підкреслив необхідність зробити все, щоб зменшити страждання людей.

«Ми ухвалили екстрене звернення з проханням (акумулювати) 2,25 млрд і сподіваємося, що їх вдасться зібрати», - сказав представник ООН.

Читайте також: У Маріуполі загинула психологиня полку «Азов»

Війна, зауважив він, «викликала найбільший рух людей, біженців, після Другої світової війни …в масштабі, якого ще не бачили в Європі», - зазначив Гріффітс і вказав, що понад 5,6 млн біженців виїхали в Європу, ще понад 7,7 млн стали біженцями всередині країни. Але є багато таких, хто просто не може залишити свої домівки – старі люди, інваліди тощо.

За оцінками ООН, майже 16 млн українців потребують гуманітарної допомоги. Потребують допомоги і близько 40% тих, хто залишив Батьківщину, додав Гріффітс.

ООН, за його словами, і понад 200 гуманітарних партнерів організації працюють над наданням допомоги, залучивши додатковий персонал. Організовано 8 гуманітарних хабів поза межами Києва.

Читайте також: Україна домовляється про порятунок людей з «Азовсталі», але для цього потрібна тиша - Зеленський

Гріффітс побував у Києві тиждень тому, побачив братські могили, спілкувався з людьми.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 5 травня, у Варшаві проходить Конференція донорів для допомоги Україні. Ініціаторами події є прем’єр-міністри Польщі і Швеції Матеуш Моравецький і Магдалена Андерссон. Метою конференції є збір коштів на зростаючі гуманітарні потреби України. Польща та Швеція таким чином хочуть заохотити своїх партнерів спільно реагувати на складну гуманітарну ситуацію в Україні. Партнери події - президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської ради Шарль Мішель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-